Хората, които имат пристъпи на мигрена, са с увеличен риск от синдром на сухото око, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Това се отнася най-вече за възрастните хора.

10-годишното изследване обхванало близо 73 000 души в Северна Каролина. След като взели предвид употребата на някои лекарства и други фактори, авторите му заключили, че хората с пристъпи на мигрена, са с 20% по-висок риск от синдром на сухото око. Рискът расте най-вече при жените с напредването на възрастта. Пристъпите на мигрена почти удвояват риска от синдром на сухото око за мъжете на 65 и повече години. За жените на същата възраст този риск е близо 2,5 пъти по-голям, предаде БТА.

"Страдам от мигрена от години и лекари бяха пропуснали да ми поставят диагноза синдром на сухото око - казва Анджела Бевълс, която ръководи клиника за очни болести в Тусон. - Навремето не свързвах мигрената със синдрома, но новото изследване ме навежда на мисълта, че между тях има връзка. Пристъпите ми на мигрена значително намаляха през последните две години, след като успешно се подложих на лечение на синдром на сухото око."

Изследването не доказва, че едното причинява другото, но за съществуването на връзка между синдрома на сухото око и мигрената се говори от години, отбелязаха учените. Сходни възпалителни процеси на клетъчно ниво играят ключова роля за синдрома на сухото око и за мигрената.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Ophthalmology. ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*