Замърсяването на въздуха е причинило смъртта на 8,8 милиона души през 2015 г. - почти двойно повече от предишните изчисления за 4,5 милиона, предаде Ройтерс.

По данни на СЗО пушенето причинява смъртта на 7 милиона души по целия свят годишно.

Учените призовават за спешно спиране на изгарянето на изкопаеми горива.

В Европа замърсяването на въздуха е довело до смъртта на около 790 000 души, между 40% и 80% от които от сърдечносъдови болести като инфаркт и инсулт.

"Тъй като по-голямата част от праховата материя и другите замърсители на въздуха в Европа са от изгаряне на изкопаеми горива, трябва спешно да преминем към други енергийни източници" каза един от авторите на публикацията - проф. Йос Лилефелд от института по химия "Макс Планк" в Майнц.

"С чиста и възобновяема енергия не само изпълняваме Парижкото споразумение за ограничаване на ефекта от глобалното затопляне, но и намаляваме с до 55% смъртността от замърсяването на въздуха в Европа."

Публикацията в "Юръпиън харт джърнъл" разглежда съдържанието на озон и на фини прахови частици във въздуха. Те са особено опасни за здравето, тъй като проникват дълбоко в белите дробове и дори преминават в кръвта.

Праховите частици с диаметър под 2,5 микрона са по-опасни от считаното досега. Те са основна причина за дихателни и сърдечносъдови заболявания. В публикацията се препоръчва да се намали приетата в Европейския съюз норма, която сега е 25 микрограма на кубически метър въздух и е с 2,5 пъти по-висока от препоръчаната от СЗО.

"В САЩ, Австралия и Канада препоръчаната от СЗО норма се прилага като основа в законодателството, така трябва да стане и в ЕС."

Всяка година замърсяването на въздуха причинява по 120 случая на смърт на 100 000 души, а в Европа - 200 случая на 100 000 души.

"Пушенето може да се избегне, но замърсяването на въздуха не може," каза другият автор - проф. Томас Мунцел от катедрата по кардиология в Медицинския университетски център в Майнц.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*