Предстоят Великденските пости, пролет е. Как се балансира храненето след зимата? Ключът е във витамините и двигателната активност, предаде БНТ.

Пролетта е най-подходящият за отслабване сезон. В хранителен режим менюто трябва да е разнообразно, но да преобладават сезонните зеленчуци.

За да няма пролетна умора, трябва да се ядат богати на желязо и витамини храни. "Зеленолистни зеленчуци, тъй като нямат много калории,  но са богати на важни вещества, витамини и минерали, които тонизират, дават енергия и подобряват настроението", обясни диетологът доц. д-р Дарина Найденова.

Първата стъпка към отслабването е приемът на течности преди хранене.

"Съветвам при глад първо да се изпие чаша вода. Ако мине - да не се яде", казва доц. Найденова.

Разтоварващи за организма дни на великденските пости са полезни само ако животинските продукти бъдат заменени с растителни храни, богати на белтъчини.

"Добър източник на хранителен белтък са ядките и бобовите култури - боб, леща грах, нахут. Тук най-честата грешка е да се заменят животинските ястия и продукти с тестени храни", казва Найденова.