В света на високите скорости и мощните превозни средства тежките катастрофи зачестяват. Военномедицинска академия е основен травмацентър за най-тежките случаи от цяла България. Там за лечение бяха докарани и най-тежко пострадали от дерайлиралия влак в Хитрино и двете катастрофи с автобуси край Микре и Своге. Днес те са живи и здрави.

“Катастрофите са все по-чести и все по-жестоки. Травмите са като военни. Това не е травма като отпреди 40 г. - да се удариш с москвича. Сега, като се ударят автобус и кола, все едно човек го е гръмнала бомба”, казва проф. Неделчо Цачев, началник на Катедрата по ортопедия и травматология.  Проф. Неделчо Цачев

Проф. Неделчо Цачев

Там продължава лечението на ранени от катастрофата край Микре. При такива тежки травми то трае минимум месец, а пълното възстановяване - година, че и повече. Последната операция, която правят на пострадал при Хитрино, е година след инцидента.

От реакцията още в първите минути след произшествия с тежки травми зависи животът на пострадалите. Затова има добра координация между Бърза помощ и диспечерите на болниците. И се знае, че ще бъде докаран спешен пациент, за да има готови екипи.

“Като дойде, имаме известителна система чрез сирена. Докато състоянието му се оценява в шокова зала, за 30-60 мин се събира екип от 4-5 травматолози и хирурзи - лицево-челюстен, гръден и коремен, неврохирург, няколко реаниматори, микробиолози и ангиогилог, който да спре кървенето, защото при такива травми се засягат почти всички органи и системи. Оглеждаме пациента в детайли и правим план - кой ще започне и в кой момент ще се включват отделните специалисти. Златният стандарт да спасиш човек в такова сътояние е 2 часа”, обяснява майор д-р Димитър Костов от Клиниката по ортопедия и травматология. Той има опит в две мисии в Афганистан - през 2010 г. и 2015 г.

“При тежки инциденти ние и “Пирогов” сме основните болници, защото имаме база, която да окаже първа помощ и да продължи лечението. Приемаме най-трудните случаи от цялата страна, тъй като лечението им изисква много ресурс като персонал, техника и лекарства”, казва д-р Костов.

Болницата е дотолкова организирана, че и при атентата в Бургас през 2012 г. със самолета “Спартан” за 30 минути доставя на място екип от лекари и кръв.

“За Микре пък изпратихме няколко линейки с разтвори и медикаменти. Уникалното на тази болница е, че всичко това се стикова много бързо.

Много от принципите в хирургията и ортопедията са продукт на това, което се случва във военна обстановка”, казва проф. Евелина Одисеева, шеф на Клиниката по интензивно лечение.  ПРОФ. ЕВЕЛИНА ОДИСЕЕВА

ПРОФ. ЕВЕЛИНА ОДИСЕЕВА

“Реанимацията започва още на мястото на инцидента, затова е важно да има екипи там, които да идентифицират тежко пострадалите от тези, които биха могли да изчакат. И една адекватна реакция на свидетел може да спаси човешки живот - да се повдигне пострадалият, за да диша, да му се направи сърдечен масаж, да се обърне настрани или да се спре кървене. Това е хубаво като здравна култура всеки от нас да го знае и може”, казва проф. Одисеева.

При толкова тежки травми най-важното е първо да се спре кървенето, да се стабилизира общото състояние. След това се пристъпва към операции. Този подход, наречен демидж контрол, се въвежда във ВМА от началника й Венцислав Мутафчийски и е заимстван от американски хирурзи, които го прилагат на бойното поле.

Покрай военните мисии болницата има и психолози, които помагат на пациента. Ролята им е много важна за справяне с психологическите травми, а и за общото възстановяване, но това е лукс, който много малко лечебни заведения у нас могат да си позволят.

“На един от пациентите, които приехме от катастрофата край Своге, бяха загинали майка му и племеничката му. Той беше със сериозна гръдна травма и плаващо рамо. Беше в реанимация, но го стабилизирахме, седя при нас един месец. Накрая дойде някой от близките да му каже, но психолозите бяха с него. Същото беше и с жената, която пострада от автобус в София в края на октомври. Стабилизирахме я, оправи се, но загуби единия си крак. За нея също извикахме психолог. Да се събудиш и да видиш, че ти го няма кракът, е ужасно”, казва д-р Костов.  МАЙОР Д-Р ДИМИТЪР КОСТОВ

МАЙОР Д-Р ДИМИТЪР КОСТОВ

Но понякога решава съдбата. “Преди години работех в Пазарджик и имах пациентка с висок риск от белодробна емболия. Предоперативно направихме каквото трябва, извършихме операцията и половин час след това тя умря. Извикаха ни бързо, интубирахме, сърдечен масаж, установи се, че има емболия. Жената беше в клинична смърт - спряло сърцето, без кръвно и дишане. Тогава поехме риска да направим фибринолиза - медикамент, който разрежда и разгражда пресни тромби. Не бях чувала някой да го е правил, но нямахме друга опция, така или иначе щяхме да загубим жената. Направихме го и тя още е жива”,  раказва проф. Одисеева.