Историята на Полина Петрова от София е разказ за това каква сила може да бъде приятелската подкрепа, когато става ясно, че момичето може да оздравее само с бъбречна трансплантация.

За операцията в Беларус били необходими 120 000 лева - сума, с която трудно може да се справи едно семейство. Когато майката на Поли отправя зов за помощ, се отзовава цялото 32-о училище “Св. Климент Охридски”. Класът на Поли с класен ръководител Ралица Карлова, учител по английски език, организира благотворителен базар, концерт, театрална постановка, с които събират 4000 лева. В акцията се включват всички в училище - директорката Нели Костова, учителите, учениците от всички класове. “Стана хубаво благотворително чудо в училище - всички съпричастни, всички с големи сърца, всички с обща кауза Живот!”, споделя класната Ралица Карлова. Събрани са още 38 000 лева и така сумата, с която помагат за лечението на Поли, нараства до 42 000 лева. Съучениците на Поли от 11-а клас. Снимка Румяна Тонева

Съучениците на Поли от 11-а клас. Снимка Румяна Тонева

“Чрез медиите призовахме и всички добри хора в България да помогнат. Майката на Поли помести трогателен призив във фейсбук с данните на банковата сметка, а ние ги разпространявахме и призовавахме да се превеждат пари по сметката. Всички заедно - училището и добрите хора в България, събрахме общо 140 000 лв., с които вече бе възможно през май 2018 г. да се направи бъбречната трансплантация на Поли”, разказва Ралица Карлова. А останалата сума, събрана в акцията за Поли, отишла за лечението на друго болно дете.

И Тервел Пулев се включил в акцията, подарил победните си ръкавици на Поли, за да ѝ даде кураж и сила. Той искал да се обявят на търг и да ѝ се преведат парите, но сумата вече била събрана, затова победният трофей останал в Поли. “Вече бяхме събрали сумата и ръкавиците останаха у Поли. Нашето момиче е победител в живота! Вече е по-добре. Радваме се, че е в училище”, казват днес нейните съученици.

Поли Петрова с нейната учителка Ралица Карлова
Поли Петрова с нейната учителка Ралица Карлова