Българският учен д-р Владимир Кефалов бе удостоен днес в Ню Йорк с престижната Бреслерова награда за 2019 г. за големите му заслуги в изучаването на човешкото зрение.

В съобщението на организацията, обявила лауреата, се казва, че д-р Кефалов е най-големият познавач на човешката ретина в света. Неговите изследвания за дисфункцията и дегенерацията на фоторецепторите в окото, възприемането на цветовете и нощното виждане са огромен принос в развитието на офталмологията. Най-важни са откритията му за конусите и пръчиците в ретината и тяхната чувствителност към родопсин и йодопсин.

Д-р Кефалов е автор на 65 научни статии през последните 10 г., публикувани в най-авторитетни издания като "Нейчър", "Кърънт байолъджи" и др.

Той работи в собствена лаборатория във Вашингтонския университет от 2005 г., където преподава. Докторант е на университета "Джонс Хопкинс", а преди това е учил в Бостън. Кефалов има и научна степен по физика на твърдото тяло от Софийския университет.

"Д-р Кефалов е звезда в областта на изследванията на зрението. Научната му кариера е блестяща. Има впечатляваща способност да поставя фундаментални въпроси за физиологията на ретината и да им дава отговори", се казва в съобщението.

Бреслеровата награда е най-престижното отличие в областта на офталмологията. Присъжда се годишно от 2001 г. и възлиза на 54 000 долара, осигурени в завещанието на покойния Алфред Бреслер.