Двама лекари от Сливен, оправдани на първа инстанция за смъртта на опериран от херния старец, ще застанат пред Бургаския апелативен съд на 11 март.

Делото е образувано по протест на прокуратурата и близките на жертвата Р.К. на 77 г. от с. Камен, конституирани като частни обвинители.                        

Окръжният съд в Сливен обяви за невиновни С.К., хирург от болницата "Д-р Ив.Селимински", и колегата му П.П. Двамата са подсъдими за смъртта на стареца, настъпила 5 дни след операцията на хернията му на 20 май 2013 г.

Според обвинителния акт д-р С.К. немарливо изпълнил на лекарската професия и нарушил медицинския стандарт, оперирайки Р.К. без  спешна необходимост. В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта му.

Д-р П.П. пък е обвинен, че от 20 до 25 май 2013 г. като асистент-оператор и лекуващ лекар не е оказал своевременно качествена медицинска помощ.  Медикът не свалил превръзката от оперативната рана, за да се палпират коремните стени, не ревизирал раната с инструмент и не я промил, както и не оставил трайно промивен дренаж, което довело до увреда здравето и живота на Р. К. Така по непредпазливост е причинил смъртта му.