Жертвите на бразилски паяк получават 4-часова ерекция от ухапването му преди да умрат. Този ефект от отровата на банановия паяк дава надежда на милиони мъже да се отърват от еректилната дисфункция, писа в. "Индипендънт".

Бразилски учени твърдят, че съставка в отровата на банановия паяк е по-ефикасна дори от виаграта. Те са пречистили отровата и са я вложили в гел за локално приложение. При третиране на животни с гела се е получила продължителна ерекция. Особено важно е, че тя е имала щастлив край, изтъква вестникът.

Екип от университета на щата Минаш Гераяш е създал синтетичен дериват на отровата на паяка, за да избегне високата й токсичност.

При опити с плъхове с еректилна дисфункция нанасяне на гела по гениталиите им водело до издуване на пениса "в продължение на около 60 минути". Опитните животни не показвали признаци на дискомфорт, а ефектът е бил по-силен от ефекта от виаграта. Според учените в бъдеще изолираното от тях вещество PnPP-19 и виаграта могат да се прилагат в комбинация при мъже с неповлияваща се от лекарства еректилна дисфункция.

През 2016 г. банановият бразилски паяк предизвика масова тревога в Англия, тъй като бе открит във вносни банани. Оказа се обаче, че той не е отровен за хората и не ги хапе, а се храни с малки гризачи.

Ръководителката на екипа проф. Мария Елена де Лима казва: "Убедени сме, че ще запълним огромна празнина на пазара и ще помогнем на милиони мъже по целия свят."

Третиране на мъжки гениталии с направения гел е довело до ерекция в рамките на 30 минути и до удвояване на кръвния приток в половия орган. Не били наблюдавани симптоми като твърде продължителна и болезнена ерекция, известна като приапизъм, главоболие и повишаване на кръвното налягане.