Американски учени от университета "Тафтс" откриха още едно полезно свойство на ликопена в доматите. Той намалява, и то значително риска да се развие омазняване на черния дроб (стеатоза), съобщи порталът MedicalXpress.

Ликопенът е каротиден пигмент, придаващ цвета на доматите. В организма на човека той действа като силен антиоксидант. Учените са установили, че ликопенът подобрява състоянието на полезната микрофлора в червата и по този начин потиска размножаването на причиняващите възпаления бактерии. Така се предотвратява развитие на тумори в храносмилателните органи.

Екипът уточнява обаче, че ефектът от ликопена сам по по себе си върху черния дроб е относително слаб. Неговата ефективност в организма обаче е голяма, защото той действа заедно с другите полезни микроелементи, съдържащи се в доматите.