Учени от Техническия университет в Мюнхен установиха, че отлагания на готварска сол в човешкия организъм допринасят за поява на алергични реакции, съобщи сайтът MedicalXpress.
Били анализирани образци от кожата на хора с атопичен дерматит. Оказало се, че нивото на натриевия хлорид в поразените от болестта участъци на кожата е 30 пъти над нормата. Солта кара Th2-клетките (вид Т-клетки) да произвеждат повече от белтъците интерлевкин-4 и интерлевкин-13 и резултатът е кожна болест.
Th2-клетките са субпопулация хелперни Т-клетки CD4+. Когато Т-клетка, която не е влязла в контакт с антиген, се активира от В-лимфоцити, се превръща в Th2-клетка и започва да произвежда голямо количество участващи във възпалителни реакции антитела и цитокини. При големи концентрации на сол Т-клетки започват обратимо да се трансформират в Th2-клетки.
Коментари