Хранене с малко белтъчини и много въглехидрати удължава живота, става ясно от изследване, цитирано от ЮПИ.
"Отдавна знаем, че по-малкият прием на храна удължава живота - казва ръководителят на изследването Кристофър Прауд от медицинския институт на Южна Австралия. - Наскоро стана ясно, че голямата консумация на белтъчини съкращава живота, а сега вече знаем каква е причината за това." Той поясни, че прекалено големият прием на белтъчини ускорява белтъчния синтез и води до поява на дефектни белтъци, които повишават риск от преждевременна смърт, предава БТА.
Учените тествали хипотезата си, като подложили плодови мушици и червеи на белтъчна диета. "Тъй като тази връзка е установена у хората, нашите резултати всъщност показват как по-малката консумация на белтъчини удължава живота ни", отбеляза Прауд.
Той препоръчва не само да се намали приемът на белтъчини, но и да се увеличи консумацията на въглехидрати, които дълго бяха смятани за нездравословна храна. "Въглехидратите имат стара лоша слава, но ключът е в баланса и познаването на различията между "добри" и "лоши" въглехидрати", уточни Прауд.
Неотдавнашно проучване показа, че диетите със значителен прием на "добри" въглехидрати и на фибри намаляват с 24% риска от рак на дебелото черво, от коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет тип 2.
"Някои въглехидрати, като тези в плодовете и зеленчуците, носят най-големи ползи за здравето", увери Прауд.
Коментари