Министър Ананиев събира във вторник фармацевтите с жълти жилетки, за да разбере защо всъщност ги облякоха

Колко аптеки наистина протестират и точно за какво?

Това ще изясняват в сряда здравният министър Кирил Ананиев и представители на фармацевтите, които от началото на месеца облякоха жълти жилетки в знак на несъгласие заради начина, по който се въвеждат нови изисквания към тях.

Недоволството им е свързано с новите електронни системи и инвестициите, които трябва да направят за тях, а именно: европейската електронна система срещу фалшивите лекарства (т. нар. верификация); националната - за следене на количествата лекарства; електронната рецепта и данъчните изисквания за програмите за продажби; новите касови апарати.

По тази причина в сряда аптеки в цялата страна затвориха врати и не обслужваха клиенти освен спешните. По данни на Националната аптечна камара те били 774, предимно на места, където има по една или две аптеки в общината. В късния следобед вчера обаче от здравната каса уведомиха, че от всички 2300 аптеки с договор към НЗОК едва 38 са уведомили регионалните здравни каси, че няма да работят в сряда. Те са задължени да информират, когато възнамеряват да затворят в работен ден извън обявения график. Не се изисква да упоменават причината за това.

Най-много аптеки - 9, не отворили в Пазарджик, следвани от Кюстендил с 8. Сред останалите, подали сигнали, са аптеки в Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Перник, Шумен, София и областта.

Протестиращите настояват за подкрепа от държавата при въвеждането на новите изисквания, защото са много наведнъж.

АНТОН ВЪЛЕВ
АНТОН ВЪЛЕВ
“Ние сме за въвеждането на всички системи, но по един планиран държавнически подход, който да бъде обсъден с всички страни, да се търси бюджет, който да се разпредели. Здравното министерство може да направи държавен търг, да купи цялото оборудване, да направи софтуера и да ни го раздаде - така както направиха при промените в здравната система преди 20 години - държавата изтегли кредит и купи на тогава стартиращите общопрактикуващите лекари техника, за да тръгне системата. Да направи същото и сега”, каза председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев пред “24 часа”.

Искат още държавата да въведе квоти, така че да има равномерно разпределение на аптеки в цялата страна, а не да се концентрират в големите градове. Именно тези в малките населени места не могат да поемат разходите по въвеждането на новите системи.

В знак на протест фармацевтите облякоха жълти жилетки.
В знак на протест фармацевтите облякоха жълти жилетки.