Броят на хората, диагностицирани с морбили в Турция, продължава да расте, като през първите девет месеца на 2018 г. е имало 510 подобни случая спрямо едва 69 през 2017 г., съобщава "Хюриет дейли нюз".

Данните се базирани на доклад на Световната здравна организация.

Никой не е починал в резултат на заболяването в Турция, но специалистите призовават родителите да ваксинират децата си, за да се предотврати епидемия.

Според годишен доклад на турското здравно министерство равнището на имунизираност срещу морбили през 2015 г. в страната е било 97 процента, през 2016 - 98 процента, а през 2017 - 96 процента.

"Имаме безпокойства, че ако това ниво падне под 95 процента, не само морбилито, но и други болести, премахнати от години, като дифтерия и тетанус, може да се завърнат," каза проф. Мехмет Джейлян, ръководител на катедрата по педиатрични инфекциозни болести в медицинския факултет на университета Хаджеттепе.

Тревожното увеличение на случаите на морбили в световен мащаб се дължи преди всичко на налагащата се тенденция сред родителите да не ваксинират децата си, посочват експерти.