Евродепутатите настояват лекарства с марихуана да се покриват от здравната каса

Европарламентът настоя за по-широка употреба на медицинския канабис. Лекарствата, съдържащи марихуана, да бъдат включени в списъка с медикаментите, покривани от здравната каса, призоваха евродепутатите в резолюция.

Те посочват нуждата от научни изследвания на медицинския канабис и искат по-широка употреба на препаратите със съдържание на марихуана.

ЕП се позовава на “доказателства, че канабисът има терапевтичен ефект при третиране на хронична болка при възрастни и подобрява симптомите на мускулни спазми при множествена склероза”.

Резолюцията посочва още, че “веществото действа като антиеметично средство при лечение на гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапия”.

Макар и да не е обвързващ, в приетия документ членовете на ЕП призовават Европейската комисия и националните органи да направят ясно разграничение между медицинския канабис и другите видове употреба на тревата, като по този начин създават осведоменост сред обществото за значението на канабиса и неговите различни употреби.

По-рано Световната здравна организация препоръча канабисовото съединение канабидиол да не се класифицира като контролирано вещество.

Според резолюцията на ЕП легализирането на медицинския канабис ще ограничи черния пазар, ще гарантира качеството и ще донесе допълнителни приходи в обществените бюджети.

Евродепутатите посочват още, че канабисът подобрява апетита на болни от СПИН. Той облекчава симптомите на психоза, синдром на Турет, алцхаймер, артрит, астма, болестта на Крон и дори глаукомата.

Сред изискванията към държавите членки е да осигуряват равен и безопасен избор на пациентите между различните видове основани на канабис лекарства, като се гарантира, че болните са под надзор на медицински специалисти по време на лечението.

Редица държави от ЕС легализираха употребата на някои форми на канабис или канабиноиди за медицински цели, а други са в процес на обсъждане на подобни промени в тяхното законодателство.