16 от общо 44-те разследвания и проверки за фалшиви ТЕЛК решения са в област Разград, съобщиха МВР и прокуратурата. Те са започнали в началото на 2019 г. и са за издаване на експертни решения за инвалидност над 50%, без пациентите да отговарят на изискванията.

Работи се и по 6 случая в област Монтана и по 5 в Силистра и в Плевен. Най-малко сигнали за злоупотреби с решения на ТЕЛК има в областите София-град и Пазарджик.

Анализът на МВР и прокуратурата за ТЕЛК започна в края на миналата година, когато зам. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов получили нареждане от Сотир Цацаров и Бойко Борисов да изследват причините за огромния брой инвалидни пенсии у нас.

За 2018 г. били изплатени 1,7 млрд. лв. за пенсии по болест. Заедно с тях се дават още 600 млн. лв. за общо 39 социални екстри на инвалидите - безплатни винетки и дърва за огрев, пари за рехабилитация и много други. Данните са от НОИ. От тях станало ясно, че има области, където инвалидните пенсии достигат до 28% от всички.

Най-много са те в област Силистра. Там пенсиите по болест са 28,6% от всички. В Разград достигали 18%, в Перник - 16,97%, в Монтана - 16,54%, в Габрово - 19%, във Враца - 20%.

“В Силистра има села, в които се създава впечатление, че всичките жители са с инвалидни пенсии. Това не е точно така, но поне една трета или половината от хората са пенсионери по болест”, казва Гешев.

Преди време в дома на бивша кметица на силистренско село разследващите открили всякакви документи за ТЕЛК - бланки, лични карти, епикризи. Конкретно в Силистренска област посредниците вземали по 600 лв., за да набавят нужните документи за ТЕЛК, а кандидатът за пенсионер въобще не се явявал пред комисията.

При проверката били разпитани около 400 души заради съмнения, че получават инвалидни пенсии след подкупи в ТЕЛК.

“Около 70% от тях изобщо не знаели от какво са болни, нито какви документи е трябвало да представят пред ТЕЛК, не са знаели дали в комисията има един или повече лекари, дали са били хоспитализирани, или не”, обясни Гешев.

Повечето от епикризите са едни и същи. Болестите в тях били такива, които трудно се проверяват - световъртеж, болки в кръста, болки в колената.

Разследващи обясниха, че лекари в ТЕЛК и посредници все по-рядко “работили” с цигани, за да не станат лесни мишени на полицията и прокуратурата. След ареста на шефката на ТЕЛК в Ловеч д-р Дора Минкова “пациентите” от циганския етнос станали съвсем нежелани за издаване на неверни решения за инвалидност.

Минкова и посредник бяха задържани в края на януари по обвинения, че прибирали от цигани подкупи, за да им издадат решения със завишен процент на инвалидност. Тарифата тръгвала от 200-300 лева и стигала до 1000 лв. в Ловешка област.

“Това, което правим, няма да реши проблемите, защото причините за тях са освен социални, но и пробойни в законодателството, които допускат това да се случи. Ние хващаме проблема, когато вече се е развил, и не разполагаме почти с никакви средства за т.нар. профилактика”, заяви Гешев.

Най-големи засега са исканите подкупи във Варна - 1500-2000 лв. 6-членна група начело с 2-ма братя сирийци, единият от които лекар, вземала парите от здрави хора, за да ги превърне в “инвалиди”. В банкова касета на единия от братята са били открити 1,4 млн. лв.

Вчера спецпрокуратурата изправи пред съда д-р Уафик Шахуд, брат му Райян и варненските лекари Петко Ников, Юлиян Крумов и Мима Великова, за да им поиска постоянен арест. Те са медици в болниците “Св. Анна” и “Св. Марина”.