Теодора Духовникова е родена в София. Учила е в НГДЕК "Константин Кирил Философ", а през 2000 г. завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Малко след това става част от трупата на Народния театър. Определяна е от зрителите за най-красивата българска актриса. Сравняват я с Мишел Пфайфър и Роми Шнайдер. Зад красивата й усмивка се оказва, че се крият голямо сърце и няколко жестоки житейски трагедии. На два пъти е на косъм от смъртта. Миналата година става "Жена на годината". От 28 февруари ще я гледаме по Нова тв в сериала "Дяволското гърло".

- Теодора, давате изключителна заявка за много силна роля в "Дяволското гърло", бързо ли казахте "да" на Евтим Милошев?

- Не съм мислила много, но това е голямо предизвикателство за мен, защото няма нищо общо с играта ми досега. Трудно беше, няма какво да се лъжем, тренирах много за този сериал. Героинята ми Мия Язова трябва да е в перфектна форма, да владее стрелба добре, да шофира блестящо. И, да, ние с Владо Карамазов сами си играехме персонажите, без дубльори, каскадьори. Доста време изкарах на един полигон, на който правих осморки, завои, задна, предна... Имам катастрофа зад гърба си, много тежка, и не ми беше лесно да преодолея това. Тогава ми се счупи шиен прешлен, но вярвах, че всичко ще се оправи, и така стана. Всъщност това, което най-трудно направихме, не бяха физическите предизвикателства, колкото емоционалните, през които нашите герои минаваха. Имаше и в моменти, когато аз не знаех как да "извадя" от мен някои неща, за да ги изиграя както исках, и доста си плаках. Разбира се, имах и личен опит, на който се опирах, особено в контакта с дъщеря ми във филма. През цялото време си мислих за взаимоотношенията с моите дъщери. С Евтим Милошев сме приятели и аз много му вярвам. Взаимно сме се доказали още от снимките на "Дървото на живота". Мисля, че ако зад сериала стояха други продуценти, щях да се замисля дали да участвам, защото три месеца извън семейството е много време.

- Това да сте далеч от момичета ли беше най-трудната част?

- Те идваха да ме посещават, но нямахме много време да бъдем заедно. Да, липсвах им, срещите ни бяха много емоционални. Мия, героинята ми, също има много интересни моменти с дъщеря си. Много съм черпила от децата, за да изиграя персонажа.

- Милошев каза, че има и любовни сцени между Филип (Карамазов) и Мия. В "Откраднат живот" той сподели, че не обичал любовните сцени там.

- Не знам какви са отношенията му с други персонажи, но нашите любовни сцени ни се получиха.

- За него, както сподели, снимките съвпадат с емоционален житейски период. При вас пък съвпадна с т.нар. ви заболяване, за което споделихте преди време?

- Не, аз бях в суперформа по време на снимките. Искам да кажа, че никога не съм казвала, че се боря с рак. Много се напрегнах от това, че всички журналисти изведоха думите ми като тъжни заглавия, което стресна близките ми. Беше страшно, на никого не го пожелавам. Не водя битка с рак и никога не съм казвала точно това. Уважавам журналистите, но има теми, знам, че заглавието трябва да е бомбастично, за да четеш надолу, но просто има теми, при които, като не си сигурен в истината, особено за здравето, да не пишеш. Мога всичко да приема - да се пише, че ходя с който и да е, че правя това и това, но тази т.нар. "новина" беше шокираща и за моите роднини извън София, за семейството. Но... както и да е, вече е минало това.