Повече от век преди фейсбук кампаниите против ваксинирането имаха друг метод за разпространение на посланието си - поход през града с детски ковчези и надпис: “Поредна жертва на ваксинация”. Годината е 1885 г., а ваксината за едра шарка е задължителна във Великобритания, което в един слънчев ден през март подтиква 100 000 души да излязат на демонстрация в Лестър.

През 1998 г. едно от авторитетното медицинско списание “Лансет" налива масло в огъня, публикувайки твърдение, което и днес подклажда обществената дискусия - ваксините могат да причинят аутизъм. Екип от автори начело с д-р Андрю Уейкфийлд твърди, че е проследил развитието на 12 деца, ваксинирани срещу морбили, рубеола и паротит (МРП). Родителите на 8 от 12-те деца съобщили, че след ваксинацията наблюдавали загуба на част от говорните способности, както и определени отрицателни изменения в организма.

По-късно на бял свят излезе конфликт на интереси: оказа се, че Уейкфийлд е кандидатствал за патент на своя ваксина срещу морбили и е получил $ 675 000 от адвокат, който се опитвал да съди компаниите, произвеждащи тогавашните ваксини. Освен това децата, включени в проучването, били така подбрани, че да онагледят предполагаемата връзка между ваксината и определени болести.

През 2010 г. “Лансет” оттегли статията с обяснението, че “повечето елементи в изследването на д-р Уейкфийлд са неточни и противоречат на предишни изследвания”. Част от авторите се отказват от проучването. Малко след това Британският медицински съвет завинаги отне медицинския лиценз на д-р Уейкфийлд, който продължава да отхвърля обвиненията и да защитава труда си.

Развенчаването на изследването не спря конспиративната теория. Благодарение на социалните мрежи, силното антиваксърско лоби и половинчатите отговори, които лекарите дават на загрижените родители, броят на неваксинираните деца расте.

През 2016 г. опозореният лекар започва да получава интригуващи покани в Америка: първо, за среща с кандидат-президент, след това и за бал по встъпване в длъжност във Вашингтон. Уейкфийлд намира добронамерен слушател в лицето на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп, който над 30 пъти е писал в туитър за опасностите от ваксините.

Броят на антиваксърите не само не е намалял през 2019 г., но теорията им набира все повече популярност в Европа и света. Свидетелство за това са все по-честите случаи на заразяване с предотвратими болести като морбили. Трудно обаче може да се проследят конкретните борци срещу ваксинирането. Тъй като в много държави основните детски ваксини са задължителни, а в някои дори се предвижда глоба, родителите, които отказват да имунизират децата си, крият този факт и са активни само в социалните мрежи.

Аргументите им са различни. Най-честите са: подозрения, че комбинираната ваксина срещу МРП има връзка с проявите на аутизъм; опасението, че тимерозал  (консервант, съдържащ живак, който в миналото се използвал в няколко ваксини) е вреден за детския организъм; мнението, че бебетата получават твърде много ваксини твърде рано, и съмненията, че имунизации се правят заради лобистки натиск на фармацевтични компании. В България се появява и пета причина за неваксиниране - родители от бедни малцинствени групи просто не водят децата си до личния лекар поради незаинтересованост.

“Скептиците срещу ваксинирането обикновено са хора с висок образователен ценз. Но често пъти те нямат почти никакви познания по естествени науки. Те са свикнали да гледат критично на нещата и искат сами да вземат решения, включително и по медицински въпроси", казва Корнелия Беч, психоложка от университета в Ерфурт, която от години се занимава с темата. Според нея на тези хора трябва да се разяснява, че ваксините не само предпазват собствените им деца, а и цялото общество. Защото има деца, които не могат да бъдат имунизирани по здравословни съображения. Освен това всички кърмачета са изложени на по-голяма опасност, докато достигнат възрастта за имунизация.

Д-р Беч прави разлика между противниците на ваксините и скептиците. Според нея е невъзможно първите да бъдат убедени в ползата от ваксинациите. Много по-важно е да се повлияе на скептиците.

Парадоксално е, казва тя, че големият успех на масовите ваксинации доведе до отдръпване на хората. “Забравени са ужасите на някои болести като дифтерита. Вследствие на ваксинацията почти изчезна и детският паралич. А се подценяват последиците от заушката", казва тя.

През октомври 2018 г. Европейската комисия публикува най-голямото досега проучване на отношението към ваксините и ваксинирането в ЕС. В доклада се казва, че нивото на образованост играе роля - анкетираните с основно образование са най-склонни да се съмняват във ваксинирането. Но тук има уточнение, че това важи при ваксините за морбили, но не и за грип.

Анкетата показва, че нареклите се православни са по-малко склонни да приемат, че ваксините са безопасни и ефективни, в сравнение с атеистите. Но по-голям дял от мюсюлманите посочват, че ваксините са като цяло важни, безопасни и ефективни.

Полът с малки изключения не определя отговорите в анкетата. Възрастовите групи обаче имат значение. Хората над 65 г. настояват, че ваксинирането е важно за децата. 25-34-годишните българи най-често се съмняват във важността на МРП ваксината. Когато стане дума за смисъла от ваксиниране срещу грип, в цяла Европа се откроява силна разлика между скептиците между 25 и 54 г. и убедените, че това е важно, в групите 18-24 и над 65 г.

Резултатът - “3-и случай на морбили в страната”, “5-и случай...”, “10-и случай” и така до 32 болни в България към днешна дата.

Много родители настояват да имат право сами да решат дали да поставят ваксини на детето си, кои и кога. Част от доводите им са разбираеми, защото, има и нежелани ефекти. При около 5% от ваксинираните се получава зачервяване и подуване там, където е била поставена инжекцията. Някои деца имат разстройство, главоболие и леко вдигат температура. Особено след първата ваксинация често се проявява т.нар. ваксинационно морбили със симптоми петънца по кожата, кашлица, температура и хрема, посочва “Дойче веле”. Но работещите в здравната система и повечето експерти цитират множество изследвания, според които няма връзка между ваксините и аутизма.

В крайна сметка в момента в България решението да не ваксинираш детето си е незаконно. Според член 58 от Закона за здравето имунизацията е задължителна. При нарушения се налагат глоби, може да се стигне до спиране на месечните детски помощи и забрана деца без ваксини да ходят на детска градина и на училище. Резултатът - родителите заобикалят закона с помощта на педиатри, които по свои съображения подправят здравния картон на детето.

Заради бума на морбили в България и региона здравното министерство разпореди на всички здравни инспекции да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема. Разпоредбите предвиждат незабавно да бъде поставена една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Проблемът толкова се разраства, че Световната здравна организация (СЗО) определи отказа от имунизации като една от основните опасности за 2019 г. СЗО посочва, че болните от морбили са се удвоили през 2018 г. спрямо предходната година. А в Европа почти са щели да се утроят. От 82 596 случая по-голямата част са в Украйна, но има много и в Сърбия, Франция, Италия, Русия и Гърция. Увеличил се е броят на умрелите от морбили - 72-ма миналата година при 42-ма през 2017 г.

В България има едва 13 случая за миналата година, като пикът е бил през юли (7 души). В Гърция и Сърбия са повече, а и в другите съседни държави - в Турция са 557, в Румъния - 1087 души. Само в Македония са относително малко (64 души).

Еврокомисията посочва, че в повечето страни от Източна Европа имунизирането е задължително. Държавите споделят традиция във ваксинирането, силно повлияна от комунизма. Освен в България основните ваксини са задължителни в Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения, както и в Малта и Белгия. В други членки на ЕС обаче, сред които Франция, задължителни са само някои ваксини.