30°C   София
 

Най-важната и изискваща роля в нашия свят е тази на родителя.

Родителите са тези, които дават живот, обичат, възпитават, грижат се за бъдещето не само на своите собствени деца, но и на света. И докато предпазването от всички неприятности и несправедливости на нашия свят е невъзможно, това не спира родителя да прави всичко по силите си, за да осигури едно сигурно бъдеще, една стабилна среда за децата си. Това е и една от главните причини все повече семейства да взимат решение за съхраняване на стволови клетки от пъпна връв на своите деца.

По тази причина се свързахме с една от най-обещаващите тъканни банки в България - "Селена Целс". Те са базирани изцяло в България и ще ни разкажат за най-важното, което трябва да знаем за съхранението на стволови клетки и защо то помага за цялото ни семейство.

Стволовите клетки се наричат "клетките на надеждата". Какво представляват те?

Стволовите клетки са тези, от които произлизат всички видове клетки в нашия организъм. Те имат потенциал да се размножават и развиват в различни видове клетки и тъкани и така да заместят или възстановят умиращите или негодните такива. Те дават ценна надежда за пациенти с различнни заболявания - към момента терапията със стволови клетки лекува над 80 вида заболявания и третира успешно над 400 други. Те са един от главните фокуси на съвременната медицина.

Стволовите клетки са налични в нашия организъм през целия ни живот. Защо се препоръчва предварителното им извличане?

Този "резерв", който е наличен, се използва за възстановяване на тялото ни след заболявания или травми. Той обаче е прекалено минимален, за да бъде използван за сериозни заболявания или трансплантации. Още повече, че една евентуална диагноза най-често застига и тези клетки, което ги прави негодни и пречи на тяхното използване. Затова и се препоръчва предварителното съхранение - стволовите клетки от пъпна връв не са засегнати от никакви заболявания и изменения, но носят същия генетичен материал. Процесът по взимане съвпада с раждането, извършва се от специалисти и е напълно безопасен за майката и за детето. Ако клетките не се извлекат от кръвта и тъканта на пъпната връв, те просто биват унищожени като медицински отпадък. Впоследствие се обработват и съхраняват при много ниски температури в специални медицински апарати и условия. И тъй като за една евентуална трансплантация се използват единствено живи стволови клетки, бързата и качествена процедура по взимане, обработване и съхранение е от изключителна важност. Това е и едно от предимствата на съхранение на територията на страната ни - времето, нужно за цялостната процедура, се намалява и се съхраняват максимален брой живи клетки. В "Селена Целс" това време е намалено до максимум от 6 часа, което позволява съхранението на до 99% жизнени клетки. Другото предимство е, че пробата е близо до вас. По време на периода на съхранение семейството има право във всеки един момент да изиска тест за виталност, което, естествено, не е обвързано и с допълнително заплащане. Ако в бъдеще се наложи и употреба на клетки, също първо се прави тест за годност и след това се използват. Всичко това е описано в договора, който семейството подписва. Затова и са толкова важни - и договорът, който се подписва - в него са включени всички точки и клаузи, които изясняват съществени въпроси, права и задължения, и отношението на медицинските специалисти - те трябва да са близо до семейството, подхождащи с лично и професионално отношение, отговарящи и налични за всякакви въпроси, с добра репутация и вдъхващи доверие.

Как стволовите клетки помагат на цялото семейство?

Банкирането им не е от значение само за детето, от чиято пъпна връв са извлечени клетки. Съхранението е една потенциална животоспасяваща възможност разбира се и за него, но и за неговите роднини в семейството. Процентът на съвместимост е 100 с бебето, на което са съхранени клетки, и от 25 до 100 с други членове на семейството. Това е и една от главните причини да са толкова ценни и важни - надеждата, която носят, застраховката, която дават, не стига само до детето, но и до неговите братя/сестри, майка, баща и дори други роднини. Шансът клетките, идващи от роднина, да бъдат неподходящи или отхвърлени е много по-малък в сравнение с този, който използва клетки от непознат донор.

Съхранението на стволови клетки е изключително важен процес, който започва с раждането на вашето дете и продължава повече от 20 години.

Клетките, считани за бъдещето на медицината, са застраховка за бъдещето и здравето не само на детето, но и на цялото семейство.

За да научите повече по темата, се свържете със "Селена Целс" на

0885700003 или www.selenacells.comОтучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учени изготвиха научно обоснована диета за профилактика на сърдечносъдовите заболявания Преди три години кардиолозите масово подкрепиха издадени от екип специалисти “Европейски клинични препоръки за профилактика на сърдечносъдовите заболявания”. Цяла глава там е посветена на съвети за правилно хранене,

Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им позволи за пръв път в света да получат течен магнит, съобщи в. "Мейл он сънди". Откритието се счита за пробив в науката, тъй като течният магнит запазва свойствата си дори при промяна на формата. Той ще позволи на учените в бъдеще да могат да конструират течни роботи, предаде БТА.

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват