Най-важната и изискваща роля в нашия свят е тази на родителя.

Родителите са тези, които дават живот, обичат, възпитават, грижат се за бъдещето не само на своите собствени деца, но и на света. И докато предпазването от всички неприятности и несправедливости на нашия свят е невъзможно, това не спира родителя да прави всичко по силите си, за да осигури едно сигурно бъдеще, една стабилна среда за децата си. Това е и една от главните причини все повече семейства да взимат решение за съхраняване на стволови клетки от пъпна връв на своите деца.

По тази причина се свързахме с една от най-обещаващите тъканни банки в България - "Селена Целс". Те са базирани изцяло в България и ще ни разкажат за най-важното, което трябва да знаем за съхранението на стволови клетки и защо то помага за цялото ни семейство.

Стволовите клетки се наричат "клетките на надеждата". Какво представляват те?

Стволовите клетки са тези, от които произлизат всички видове клетки в нашия организъм. Те имат потенциал да се размножават и развиват в различни видове клетки и тъкани и така да заместят или възстановят умиращите или негодните такива. Те дават ценна надежда за пациенти с различнни заболявания - към момента терапията със стволови клетки лекува над 80 вида заболявания и третира успешно над 400 други. Те са един от главните фокуси на съвременната медицина.

Стволовите клетки са налични в нашия организъм през целия ни живот. Защо се препоръчва предварителното им извличане?

Този "резерв", който е наличен, се използва за възстановяване на тялото ни след заболявания или травми. Той обаче е прекалено минимален, за да бъде използван за сериозни заболявания или трансплантации. Още повече, че една евентуална диагноза най-често застига и тези клетки, което ги прави негодни и пречи на тяхното използване. Затова и се препоръчва предварителното съхранение - стволовите клетки от пъпна връв не са засегнати от никакви заболявания и изменения, но носят същия генетичен материал. Процесът по взимане съвпада с раждането, извършва се от специалисти и е напълно безопасен за майката и за детето. Ако клетките не се извлекат от кръвта и тъканта на пъпната връв, те просто биват унищожени като медицински отпадък. Впоследствие се обработват и съхраняват при много ниски температури в специални медицински апарати и условия. И тъй като за една евентуална трансплантация се използват единствено живи стволови клетки, бързата и качествена процедура по взимане, обработване и съхранение е от изключителна важност. Това е и едно от предимствата на съхранение на територията на страната ни - времето, нужно за цялостната процедура, се намалява и се съхраняват максимален брой живи клетки. В "Селена Целс" това време е намалено до максимум от 6 часа, което позволява съхранението на до 99% жизнени клетки. Другото предимство е, че пробата е близо до вас. По време на периода на съхранение семейството има право във всеки един момент да изиска тест за виталност, което, естествено, не е обвързано и с допълнително заплащане. Ако в бъдеще се наложи и употреба на клетки, също първо се прави тест за годност и след това се използват. Всичко това е описано в договора, който семейството подписва. Затова и са толкова важни - и договорът, който се подписва - в него са включени всички точки и клаузи, които изясняват съществени въпроси, права и задължения, и отношението на медицинските специалисти - те трябва да са близо до семейството, подхождащи с лично и професионално отношение, отговарящи и налични за всякакви въпроси, с добра репутация и вдъхващи доверие.

Как стволовите клетки помагат на цялото семейство?

Банкирането им не е от значение само за детето, от чиято пъпна връв са извлечени клетки. Съхранението е една потенциална животоспасяваща възможност разбира се и за него, но и за неговите роднини в семейството. Процентът на съвместимост е 100 с бебето, на което са съхранени клетки, и от 25 до 100 с други членове на семейството. Това е и една от главните причини да са толкова ценни и важни - надеждата, която носят, застраховката, която дават, не стига само до детето, но и до неговите братя/сестри, майка, баща и дори други роднини. Шансът клетките, идващи от роднина, да бъдат неподходящи или отхвърлени е много по-малък в сравнение с този, който използва клетки от непознат донор.

Съхранението на стволови клетки е изключително важен процес, който започва с раждането на вашето дете и продължава повече от 20 години.

Клетките, считани за бъдещето на медицината, са застраховка за бъдещето и здравето не само на детето, но и на цялото семейство.

За да научите повече по темата, се свържете със "Селена Целс" на

0885700003 или www.selenacells.comРазгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...