Служители от ГДБОП, ръководени от спецпрокурори, разбиха 6-членна група за изготвяне на фалшиви ТЕЛК решения срещу подкуп, съобщи пресцентърът на МВР.

Участниците в нея са арестувани на 17 и 18 февруари. Петима са лекари, сред които председателят на една ТЕЛК и един сириец. Шестият е брат на сириеца. И двамата имат български семейства и гражданство.

Наблюдението над групата е започнало през май миналата година. За 4 месеца са били установени над 200 души, придобили неправомерно решения. Двамата братя са били посредници. Те мотивирали здрави хора да си осигурят пенсии и други облаги, като платят от 1500 до 2000 лв. След уговорка и дадена парола ги пращали на лекарите от престъпната група. Ако клиентът нямал трудов стаж и не можел да получава пенсия, се налагало процентът на инвалидност да е много висок.

У двама от лекарите са намерени 20 000 лв., а в две банкови касети - 1 480 000 лв. и над 200 000 лв. В хода на разследването са разпитани 31 свидетели.

По време на брифинга заместник-главният прокурор Иван Гешев представи данни за извършения наказателно-правен анализ за аналогични престъпления. Той е на базата на системна съвместна работа на МВР и прокуратурата.