Американски учени бяха шокирани от нивата на вредни частици от обгоряло месо и зеленчуци при продължителното готвене, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Печенето и варенето на месо, картофи и зеленчуци увеличава микроскопичните твърди или течни частици във въздуха до 13 пъти над нивата по мръсните лондонски улици. Дори препичането на филийка може да доведе до замърсяване, което надхвърля безопасното.

Макар и този ефект да е временен, учените са загрижени от натрупването му и как се отразяват върху здравето прегорялата храна, химикалите от газовите печки и капчиците гореща мазнина, каквито има в кухните по цял свят.

Данните са от изследване, което за първи път регистрира цялостно замърсяването на въздуха в дома.

Готвенето, почистването и продуктите за лична хигиена като дезодоранти водят до изпускане на частици във въздуха, които се свързват с различни проблеми - от болести на сърцето и дихателните пътища до психични разстройства.

Д-р Марина Ванс от университета на Колорадо е участвала в екипа, използвал специално построена за целта къща в Тексас за наблюдаване на скритите домашни заплахи. В рамките на проекта учените готвили цял ден празнична вечеря за Деня на благодарността, както и други по-ежедневни ястия като английска закуска или запържени зеленчуци.

Със сложно оборудване те отчели как нивата на замърсителите се покачват, докато брюкселското зеле и пуйката се запичат във фурната. За 8 часа нивата на фините прахови частици се увеличили над 10 микрограма на кубичен метър, а един час са били над 200 микрограма на кубичен метър.

"Това е сравнимо с въздуха в много замърсен град" - каза д-р Ванс.

Резултатите не трябва да обезкуражават хората на готвят на закрито, но е по-добре да се взимат предпазни мерки. Аспираторът над печката намалява много вредните частици. Готвенето на електрическа печка също замърсява въздуха по-малко от открития пламък на газовата.