В София ще има изследователски комплекс за инфекциите. Двигател на проекта е Националният център по заразни и паразитни болести.

Центърът „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология” ще разшири знанията за инфекциите и моделите за бързото им приложение. Ще се увеличат възможностите за откриване на нови и завръщащи се инфекции, ще се следи сътоянието на имунния статус на населението, ще се обогатят стратегиите за противодействие на нарастващата антибиотична резистентност, ще се привлекат и мотивират млади учени. Общата стойност на проекта е 23 638 258 лв. 85% от тях са евросредства.

Проектът трябва да приключи до 2023 г, съобщи координаторът му проф. д-р Мария Николова.

Целта е да се надградят технологично възможностите ни за прогнозиране и предотвратяване на епидемични взривове, да се подпомогне профилактиката на заразни болести, да се оптимизира оценката на имунния отговор към причинители на остри и хронични инфекции, обясни ръководителят на проекта проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Новата апаратура ще позволи например още в хода на грипната епидемия да се проследяват на място възникващите вирусни мутации.

Ще бъде купен електронен микроскоп и друга апаратура от последно поколение и ще се отворят още лаборатории с 3-о, най-високо ниво на защита.