Николай Ваклинов и Георги Иванов пишат българската история на баскетбола в колички. Двамата ще играят за гръцкия гранд "Панатинайкос". Съдбата им отнема възможността да ходят нормално, но те осъзнават, че това не е оправдание. Играят баскетбол, защото това ги прави щастливи, разказа bTV.

„Това е първият такъв трансфер, за който се чува, но се надяваме да отъпкваме пътеките и за другите. Да видят, че има момчета, които много заслужават да им се даде шанс”, казва Ваклинов.

Той спортувал активно. Казвал си, че може да постигне всичко, животът е пред него. До преди 10 г., когато машина пада върху краката му.

„В първите 5-6 месеца не исках да излизам от вкъщи. Най-важното беше да не се предавам, което почти беше станало”, спомня си Николай.

На Георги животът не е дал същия шанс. Още от раждането си той е с уврдени крака. Недостатък, който превръща в свое предимство.

"Животът ти отнема нещо, ако позволиш да ти го отнеме. Ако се затвориш във себе си, ако приемеш, че си различен, ще ти отнеме много. В най-лошото мога да намеря доброто за мен. Това ме отличава от останалите. И може би съм и по-щастлив”, казва Георги.

Двете момчета се срещат преди 3 г. в зала за баскетбол и приятелството се заражда за секунди. Не обвиняват съдбата, усмихват й се. Казват, че най-трудно преживяват съжалението в очите на хората. Те не го искат, защото не са втора ръка хора.