Хората със сърдечни болести трябва стриктно да пият предписаните им статини. Иначе увеличават тройно риска да умрат за няма и година, установи голямо проучване.

Екип от Станфордския университет в САЩ е проследил състоянието на почти 350 000 души с опасно стеснени от холестеролните плаки кръвоносни съдове. На всички тях били предписани статини. Онези, които пиели хапчетата с прекъсвания, повишавали 3 пъти риска да умрат в рамките на 8 месеца.

Статините са медикаменти, които понижават нивото в кръвта на т.нар. "лош" холестерол. Те правят това, като ограничават производството му в черния дроб. Високото ниво на "лошия" холестерол е опасно, защото стеснява и втвърдява артериите и води до ателосклероза и болести на сърцето и мозъка, най-често инфаркт и инсулт.

Страничните ефекти от статините са малко и леки. Някои хора имат главоболие и стомашни проблеми от тях. В медиите много се пише за бъбречна недостатъчност в резултата на употребата на статини, но такива случаи са крайно редки.

Според учените 92% от приемалите редовно статини са останали живи до края на 1-годишното изследване. От по-немарливите обаче живи били едва 70%.

"Тези хапчета трябва да се пият, иначе не действат. И колкото по-стриктно се спазва предписаната от лекаря схема на приема им, толкова по-ниска е смъртността", пишат учените в списанието на Американската медицинска асоциация. Те установили, че жените са особено небрежни спрямо този вид медикаменти. И макар напоследък да има голям напредък при спазването на рецептите (напомнящи сигнали от смартфона, помощ от психолози и др.), нарушаването им си остава важен фактор за леталния край на хроничните болести на сърцето.