Цяла седмица сте пазили диета, за да сте в прекрасна форма заради предстоящата ви първа среща. Пристига бленуваният левент, а вашият стомах услужливо свири Имперския марш от „Междузвездни войни”. Или пък така преяждате от притеснение, преди да го видите, че не можете да спрете да хълцате. Повече от шумовете, които издават телата ни, са безобидни, но понякога са сигнал за нещо нередно, което се случва в плътските ни дебри. Как да декодираме какво ни говори тялото?

Когато носът просвирва

Това означава, че тотално сте се задръстили. В носа ви се е настанила слуз, която възпрепятства достъпа на въздух. За да разбиете блокадата, изплакнете ноздрите си с физиологичен разтвор. Задължително посетете специалист по уши, нос, гърло, ако просвирването е придружено с кървене, жълтеникаво-зеленикав секрет, главоболие или лицева болка. Най-вероятно сте се сдобили с инфекция на синусите.

Оригване

Докато се храним и говорим, ние гълтаме излишен въздух, който след това напуска тялото ни под формата на оригване, независимо дали е вокално изразено или не. Този телесен шум не трябва да се подценява, защото оригването може да е следствие от Гастроезофагеален рефлукс. Това е състояние, в което съдържанието на стомаха се връща отново в хранопровода.

Целия текст четете тук