Ако сте мъж между 50 и 70 години, то попадате в рисковата група, в която най-често се среща рак на бъбрека. За заболяването е характерно, че действа подмолно и не дава никакви признаци. Затова диагностицирането му е обикновено резултат от преглед с ехограф и палпация на корема. Други симптоми, които може да провокират лекаря на търси бъбречен карцином, са следи от кръв в урината, анемия, болка ниско в гърба или едностранна болка в поясната област. При авансирал процес може да се напипа туморна маса в лумбалната област, да се появи немотивирана висока температура или съсиреци в урината.

Статистически доказано е, че хората,които пушат, имат наднормено тегло, употребяват диуретици продължително време и страдат от хипертония, са предразположени към развитие на този тип тумори. За рискови фактори се считат също излагането на вредни вещества като азбест и кадмии, фамилна обремененост и напреднали други бъбречни заболявания.

Хирургията е единствен метод на лечение при тумор на бъбрека. Операцията, при която се отстранява бъбрека заедно с тумора, се нарича нефректомия. Когато се налага радикална нефректомия, се отстранява целия бъбрек. Много хора живеят само с един функциониращ бъбрек и без усложнения. Клиничния опит и хирургични компетенции на екипа на „Хил клиник“ гарантират отличен резулат от лечението.

Освен радиакална, нефректомията може да бъде и парциална. При втората в определени случаи и при високо ниво на компетентност на уролога има възможност да се запази бъбрека, а се премахва само засегнатата от тумор част. Пациентите много държат на такъв подход, който е по-щадящ, и високо оценяват подобен шанс.

Самите операции се наричат органо-съхраняващи и в „Хил клиник“ се извършват по лапароскопски път. Медицинските резултати от тях показват редица предимства. През малки отвори на коремната кухина се вкарват специални оптични инструменти, с които при многократно увеличение се отстранява или целият бъбрек, или само туморът. Основно предимство на този метод е малката му травматичност, прецизността на хирургията и бързото възстановяване на болните. Методът е посочен като задължителен „златен“ стандарт от световната урологична общност при образувания над 7 см, но за съжаление в България са малко местата, където се прилага.

Всички пациенти с рак на бъбрека може да получат консултация или второ мнение за лечението си в „Хил клиник“ при проф. д-р Йенс Уве Щолценбург. За повече информация се свържете с „Хил клиник – София“: 02/439 3131.