От ранното открива на рака зависи успехът на лечението му. Това важи най-много за агресивните тумори. Повечето хора обаче пренебрегват първите сигнали било защото не знаят какво означават те, било защото не желаят да се сблъскат с истината.

Но когато става въпрос за здравето и дори за живота на човека, вглеждането и вслушването в собственото тяло е задължително. Ако има нещо различно, странно или необяснимо, то трябва да бъде проверено от лекар възможно най-скоро.

Ето ранните симптоми на рака, които най-често се подминават:

1. Задъхване

Учестяването на дъха и хриповете са ранен признак за рак на белия дроб наред с болката в гърдите при смях, дълбоко дишане и кашляне.

2. Хронична кашлица

Хронична кашлица и болка в гърдите има при левкемия, рак на хранопровода и на белия дроб. Ако тя се пренася към рамото и ръцете, идете на лекар.

3. Чести инфекции

Отслабената имунна система може да е симптом за левкемия. При нея костният мозък произвежда дефектни левкоцити, което лишава организма от оръжие срещу инфекциите. Ако често се инфектират белите дробове, пикочният тракт, венците или анусът и ако често настивате, изследвайте се за левкемия.

4. Трудно преглъщане

Ако преглъщате с усилие, това е признак за рак на хранопровода.

5. Подути лимфи

Подути лимфни възли на шията, под мишницата или в слабините са индикатор за нещо нередно. Но то още не причина за паника. Би могло да е заради простуда или инфекция. Но ако лимфите са подути повече от 4-5 дни, идете на лекар.

6. Натъртване и кървене

При някои видове левкемия преносът на кислород чрез кръвта се влошава и по кожата се появяват петна като при натъртване. При порязване пък кървенето дълго не спира и раната не зараства нормално.

7. Отпадналост

Общата слабост и отпадналост са признак за много болести, но в съчетание с други симптоми. Сама по себе си умората не означава рак. Но ако се чувствате изтощени дори след дълга почивка, идете на лекар.

8. Подут корем

В началото ракът на яйчниците няма симптоми, но при напреднал стадий коремът се подува или има подпухване в слабините, а апетитът изчезва. Ако ядете доста по-малко и въпреки това наддавате, може да имате рак на яйчниците.

9. Болки в таза и слабините

Силната болка и стягането в таза и слабините често съпътстват подуването при рак на яйчниците. Стомашни болки и хронична диария може да са признак за рак на дебелото черво.

10. Кървене от ануса

То е индикатор за рак на дебелото черво. Ако при изхождане има кръв в тоалетната чиния, идете на лекар.

11. Необяснимо отслабване

Когато ракът стигне до черния дроб, апетитът изчезва и тялото не може да изхвърля отпадъците, което води до рязка загуба на тегло.

12. Зачервена или подута гърда

Освен бучките има и други признаци за рак на гърдата - зачервяване, подуване или промяна на цвета и вида на зърното.

13. Много силна менструация

Ако има кървене извън месечния цикъл или ако менструацията е необичайно обилна, това може да е признак за рак на матката или маточната шийка.

14. Подутини по лицето

Някои видове рак причиняват подутини по лицето, наричани едеми.

15. Странни кожни образувания

Ако по кожата се появят незарастващи рани, подутини или странни образувания, които лесно кървят, това може да е признак за рак на кожата.

16. Промяна в ноктите

Ако внезапно се измени структурата на ноктите или цветът им, идете на лекар.

17. Болка в гърба или ниско долу вдясно

Ракът на гърдата може да причини болка в гърба, гръбнака, ребрата или ниско долу вдясно.