Съвместен екип от специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести” и „Лицево-челюстна хирургия” извърши уникална операция за отстраняване на карцином на 49-годишна жена.

Тя потърсила помощта на проф. Венцислав Цветков – ръководител на УНГ-клиниката на ВМА, след като близо година е лекувана от различни специалисти в страната. Те й казвали, че не могат да й предложат адекватно оперативно лечение.

На прегледа от проф. Цветков и екипа му е открит карцином, обхващащ ушния канал на жената, средното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база, темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния сноп на шията.

Отстраняването на такъв тумор е сложно и рисково, тъй като ангажира лицевия нерв, големите съдове на шията и близко разположените мозъчни обвивки, каза проф. Цветков.

Направена е и консултация с експерта по лицево-челюстна хирургия доц. Николай Янев. Той се ангажира за съвместна операция с лекарите на ВМА. Тя е продължила 12 часа. Туморът е отстранен изцяло и е извършена и реконструкция на големия дефект на шията. За нея е използвана тъкан от гръдния мускул на болната.

Пациентката се възстановява нормално.

Проф. Цветков благодари за професионализма на всички участници в операцията и на екипа на доц. Янев, д-р Гълъбена Йорданова и д-р Александрина Малинова.