Соята е силна антиракова храна и свойствата и са били обект на множество изследвания. Вече е доказано, че соевите изофлавони (генистеин, даидзеин и глицитеин) блокират стимулацията на туморните клетки от половите хормони като естроген и тестостерон.

Затова в страни, където се яде соя от най-ранна възраст (в Азия), има значително по-малко заболели от рак на гърдата. Дори при жени с такъв рак, техните тумори не са толкова агресивни и степента на оцеляване е по-висока.

ОБАЧЕ! Установено е, че добавките на изофлавони от соята във вид на хапчета водят до влошаване на някои видове рак на гърдата. Това не важи за соята в естествен вид, приемана като храна.

От друга страна, на много места по света соята вече се отглежда от генетично модифицирани организми. Влиянието на тезе ГМО сортове върху раковия растеж е неизвестно. И тъй като все още има неяснота, препоръчетилно е да се яде само натурална соя.

Би могло кравето мляко - прясно и кисело, да се замени със соево за закуска. Соевите зърна могат да се варят и да се ядат под формата на кълнове. Към тях добавяйте тофу (сирене от соево мляко), темпе и мисо. Тофуто може да се яде и сготвено. То приема вкуса на другите съставки в манджата - лук, чесън, къри и т.н, както и на соса й. Може да се прибавя и към супи. Тофу е отличен източник на белтъчини и някои го използват като заместител на месото.

ЗАБЕЛЕЖКА: Има съмнения, че генистеинът в соята взаимодейства с медикамента "Таксол", използван при химиотерапията. Това би снижило значително ефекта от нея. Докато това съмнение не се потвърди или отхвърли при изследвания с хора, е добре консумацията на храни, съдържащи соя, да се прекрати 3-4 дни преди курса на химиотерапия с "Таксол" и да се възобнови няколко дни след нея.