28°C   София
 

След като десетилетия наред за лечението на по-тежките заболявания се практикуваха отворените операции, днес медицината стъпва на нов път – лапароскопска хирургия. Основна особеност на този вид хирургия е, че оперативната намеса се извършва почти без разрези. Работи се със специална оптична техника – лапароскоп с прикрепена към него видеотехнология. Посредством 4-5 неголеми канала през коремната стена, всеки с размер 5-10 мм в диаметър, се достига до органа.

Разговаряме с ръководителя на операционен екип в Хил клиник проф. д-р Йенс-Уве Щолценбург.

- Професор Щолценбург, кое е съвременното лечение на рак на простатата?

- Когато говорим за модерна медицина, без съмнение лапароскопският метод,  трябва да измести традиционната отворена хирургия. Неговите предимства са категорични: намалена травматичност и усещане за болка, минимална инвазивност, перфектна визуализация – използва се специално видеооборудване с възможност за увеличаване на изображението на мястото, където се работи, значително намален риск от усложнения и инфекции, бързо възстановяване и не на последно място отличен медицински резултат. По лапароскопски път в Хил клиник извършваме почти всички видове операции в урологията: върху бъбрек и легенче при кисти и рак, върху уретер – каналчето, по което урината се пренася от бъбрека до пикочния мехур, върху пикочния мехур и най-често при рак на простатната жлеза.

- Говори се, че има ръст в новооткритите простатни карциноми. Вярно ли е това?

- Статистиката в цял свят показва все повече пациенти с рак на простатата. Отчасти това се дължи на застаряването на населението, отчасти на много по-широката скринингова кампания. Мъжете се отнасят по-отговорно към здравето си и редовно посещават своя личен уролог. Тук е мястото да кажа, че всеки трябва да избере своя лекар-специалист още на 45-50-годишна възраст и до края на живота си да го посещава поне веднъж годишно за профилактичен преглед. Науката е съгласна, че ракът на простатата е най-често срещаното туморно заболяване при мъжете на 50-годишна възраст. Заболяването може да се развие бавно и незабележимо, като понякога остава дълго време ограничено само в жлезата. В същото време ракът на простатата може да бъде и много агресивен и рано да се разпространи с метастази по тялото. Колкото по-рано е установен карциномът, толкова по-добри са шансовете за излекуване.

- Какво трябва да е лечението?

- Решение за лечението следва да се вземе, като се имат предвид много фактори, вкл. степента на злокачествения процес, евентуални разсейки, общото физическо състояние на пациента, възрастта му и др. В най-добрия вариант пристъпваме към радикална простатектомия – това е хирургия, която гарантира 100% излекуване на пациента. Радикалното лечение означава премахване или унищожаване на всички ракови клетки в тялото. Това става чрез оперативно премахване на простатната жлеза и прилежащи структури. Целта на операцията е да се отсрани цялата простата между пикочния мехур и уретрата, едновременно със семенните мехурчета. Това е сериозна оперативна интервенция, която следва да се извърши от опитен екип и съгласно добрите медицински практики. Тук е мястото да подчертая, че хирургичната работа на екипа на Хил клиник е на световно ниво. Лечението, което се предлага в тази клиника, е аналогично с това, което може да получите в голяма болница в Германия, Франция или Испания.Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение. Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,