След като десетилетия наред за лечението на по-тежките заболявания се практикуваха отворените операции, днес медицината стъпва на нов път – лапароскопска хирургия. Основна особеност на този вид хирургия е, че оперативната намеса се извършва почти без разрези. Работи се със специална оптична техника – лапароскоп с прикрепена към него видеотехнология. Посредством 4-5 неголеми канала през коремната стена, всеки с размер 5-10 мм в диаметър, се достига до органа.

Разговаряме с ръководителя на операционен екип в Хил клиник проф. д-р Йенс-Уве Щолценбург.

- Професор Щолценбург, кое е съвременното лечение на рак на простатата?

- Когато говорим за модерна медицина, без съмнение лапароскопският метод,  трябва да измести традиционната отворена хирургия. Неговите предимства са категорични: намалена травматичност и усещане за болка, минимална инвазивност, перфектна визуализация – използва се специално видеооборудване с възможност за увеличаване на изображението на мястото, където се работи, значително намален риск от усложнения и инфекции, бързо възстановяване и не на последно място отличен медицински резултат. По лапароскопски път в Хил клиник извършваме почти всички видове операции в урологията: върху бъбрек и легенче при кисти и рак, върху уретер – каналчето, по което урината се пренася от бъбрека до пикочния мехур, върху пикочния мехур и най-често при рак на простатната жлеза.

- Говори се, че има ръст в новооткритите простатни карциноми. Вярно ли е това?

- Статистиката в цял свят показва все повече пациенти с рак на простатата. Отчасти това се дължи на застаряването на населението, отчасти на много по-широката скринингова кампания. Мъжете се отнасят по-отговорно към здравето си и редовно посещават своя личен уролог. Тук е мястото да кажа, че всеки трябва да избере своя лекар-специалист още на 45-50-годишна възраст и до края на живота си да го посещава поне веднъж годишно за профилактичен преглед. Науката е съгласна, че ракът на простатата е най-често срещаното туморно заболяване при мъжете на 50-годишна възраст. Заболяването може да се развие бавно и незабележимо, като понякога остава дълго време ограничено само в жлезата. В същото време ракът на простатата може да бъде и много агресивен и рано да се разпространи с метастази по тялото. Колкото по-рано е установен карциномът, толкова по-добри са шансовете за излекуване.

- Какво трябва да е лечението?

- Решение за лечението следва да се вземе, като се имат предвид много фактори, вкл. степента на злокачествения процес, евентуални разсейки, общото физическо състояние на пациента, възрастта му и др. В най-добрия вариант пристъпваме към радикална простатектомия – това е хирургия, която гарантира 100% излекуване на пациента. Радикалното лечение означава премахване или унищожаване на всички ракови клетки в тялото. Това става чрез оперативно премахване на простатната жлеза и прилежащи структури. Целта на операцията е да се отсрани цялата простата между пикочния мехур и уретрата, едновременно със семенните мехурчета. Това е сериозна оперативна интервенция, която следва да се извърши от опитен екип и съгласно добрите медицински практики. Тук е мястото да подчертая, че хирургичната работа на екипа на Хил клиник е на световно ниво. Лечението, което се предлага в тази клиника, е аналогично с това, което може да получите в голяма болница в Германия, Франция или Испания.