Това доказва, че болестта е обратима

Учени превърнаха ракови клетки в нормални и обявиха, че това дава шанс страшната болест да бъде овладяна, писа в. "Дейли телеграф".

Екип от клиниката "Майо" във Флорида е спрял развитието на агресивни клетки на рака на белия дроб, на гърдата и на пикочния мехур. Учените са възстановили една от клетъчните функции, която не позволява на клетките да растат и да се делят до безкрай.

"Това е като да удариш спирачки на летяща кола", обясни член на екипа. Методът, който е още в ранна фаза на разработка, може би действа и при други видове рак.

Засега той е изпробван върху човешки ракови клетки само в лаборатория. Учените се надяват един ден техниката да се приложи и в болница и с нея ракът да бъде "изключван" без химиотерапия или хирургична операция, пише вестникът.

"Първите експерименти с някои най-агресивни видове рак са наистина много обещаващи", казва професорът по ракова биология Панос Анастасиадис.

Очакванията са не само да се открият нови терапии, но и да се обърне развитието на туморите от растеж към смаляване.

Нормалните клетки трябва да се делят, за да се подменят с нови. При рака обаче клетките се делят още и още, без да настъпва клетъчна смърт, наричана апоптоза. Така се образуват туморите - гроздове от безсмъртни клетки, които постоянно нарастват.

Учените от "Майо" са открили, че лепилото, което държи клетките една за друга, се регулира от нещо като биологични микропроцесори, наречени микро РНК. При нормален процес, щом се извърши делението, микро РНК дават инструкция на клетките да спрат да се делят. Това става чрез отделяне на белтъка PLEKHA7, който разкъсва свързващото ги лепило. При рака обаче този процес не работи.

Според екипа от "Майо" ракът може да се "включи", като се блокират микро РНК на клетките. Това ги лишава от белтъка PLEKHA7 и те стават ракови. Чрез обръщане на процеса обаче ракът може и да се "изключи", като му се ударят спирачки. Микро РНК са малки молекули, които могат да се инжектират направо в туморните клетки. Тогава нивото на "сипрачния" белтък в тях ще се повиши и растежът на тумора ще бъде спрян.

"Направихме точно това с клетъчни линии на най-агресивните видове рак при човека", обясни д-р Анастасиадис. "При тях имаше голям недостиг на PLEKHA7. Възстановихме както нивото на белтъка в клетките, така и нивата на микро РНК и те станаха доброкачествени."djudjak
11/02/2018 19:47:41

Статията е писана от преди 3 години, балъци. Сега ли се сетихте да я публикувате ??

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*