Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от токисините, които е вдишал.

Пушенето на цигари е едно от най-вредните неща, които човек причинява на тялото си. То е свързано с рака на белите дробове, на гърлото и на устата. Доказано води и до сърдечни болести и дихателни проблеми.

Но понеже към никотина в цигарите се привиква като към опиат, отказът от пушенето е голямо мъчение за някои хора. При едни липсва мотивация, други пропушват повторно заради стреса или други фактори и пак започват процеса на отказване отначало. За жалост те ще усетят 4 несгоди, предизвикани от самото отказване.

1. Стомашни

Появяват се киселини, гадене и диария. Тези симптоми обикновено се влошават, преди да почнат да отслабват.

2. Дихателни

Синусите се запушват, кашля се, появява се слуз и е възможно гласът да стане леко дрезгав.

3. Кръвоносни

Човек изпитва замайване, пръстите на ръцете и на краката му са студени и могат да изтръпнат.

4. Режимни

Фазите на сън и бодърстване се объркват и човек страда от безсъние.

Всичко това е пряк резултат от усилията на тялото да поправи щетите от пушенето. Периодът на 4-те несгоди трае само 3-4 седмици. Но ползите от спирането на цигарите настъпват още със загасването на последния фас. Според Дружеството за борба с рака в САЩ те са научно установени и настъпват в следната последователност.

След 20 минути

Пулсът и кръвното налягане спадат.

След 12 часа

Нивото на въглероден окис в кръвта спада до нормалното.

След 2 седмици

Кръвообращението се подобрява, дишането става по-дълбоко.

След 1 месец

Кашлицата и задухът намаляват. Вътрешният слой на бронхите в белите дробове се освобождава от слузта и те се отпушват, прочистват се и спада рискът от белодробни инфекции.

След 1 година

Рискът от инфаркт все още е по-висок от нормалния, но той е спаднал двойно в сравнение с риска при пушачите.

След 5 години

Двойно е спаднал рискът от рак на устата, гърлото, хранопровода и пикочния мехур. Рискът от рак на шията е изравнен с риска при непушачи. Рискът от инфаркт е като при непушач, който е с 2 до 5 г. по-възрастен.

След 10 години

Рискът от рак на белия дроб с фатален край е спаднал двойно в сравнение с човек, който още пуши. Значително спада рискът от рак на ларинкса и на панкреаса.

След 15 години

Рискът от сърдечни болести е спаднал колкото е при непушачите.