28°C   София
 

Генен тест на стойност под 100 лв. рано-рано показва кой е застрашен от коронарна болест на сърцето. Тя е най-честата причина за инфарктите.

Според създателите на теста той е толкова евтин, че би могъл да се прилага за изследване на цялото население още от детска възраст, съобщи Би Би Си.

Ако някое дете покаже тревожен резултат, то ще бъде наблюдавано от лекар. Ако е вече юноша, ще се наложат промени в начина му на живот с цел снижаване на риска. Ако и те не помогнат, ще му се предписват статини, обясняват те.

Тестът е дело на медици от университетите в Кеймбридж и Лестър. Той изследва ДНК по система, наречена Генетична оценка на риска, и класира всеки според степента на риска за сърцето му. Създаден е въз основа на данните от ДНК анализа на почти половин милион души на възраст между 40 и 69 г., от които над 22 000 са сърдечно болни. Оказва се, че за 20-те процента в горната част на скалата като най-застрашени рискът да развият коронарна болест на сърцето е 4 пъти по-голям от риска за най-малко застрашените 20% в долната й част.

Тестът е много по-точен в предсказването на бъдещи сърдечни болести от използваните сега класически индикатори за тях -например високото кръвно или високото ниво на холестерола, които се проверяват от личния лекар.

Кардиологът сър Нилеш Самани, съавтор на теста, казва: "Сега оценявахме кой е застрашен от коронарна болест на сърцето чрез редовни прегледи след навършване на 40-годишна възраст. Но ние знаем, че тази оценка не е точна и че коронарната болест на сърцето всъщност започва доста по-рано, цели десетилетия преди да се развият симптомите й. Така че ако искаме ефикасна профилактика, трябва да откриваме застрашените много по-рано."

"И тъй като секвенцията на ДНК е фиксирана още при раждането, тестът ни може да се прилага на всяка възраст."

Д-р Самани изрази надежда, че той ще стане рутинен след 5 до 10 години и че ще се прилага на деца и на юноши.

"Ако чакате човек да навърши 40 или 50 г., изпускате възможността за ранно лечение. Много по-добре е да се вземат мерки още докато той е юноша или младеж."

Но данните от теста не бива да се споделят с деца, предупреди професорът. "Не си представям как бих казал на 5-годишен малчуган, че рискът за сърцето му е голям", допълни той.

Коронарната болест на сърцето е сред главните причини за смъртността в света. От нея боледува всеки пети човек на възраст 75 години.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение. Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,