Генен тест на стойност под 100 лв. рано-рано показва кой е застрашен от коронарна болест на сърцето. Тя е най-честата причина за инфарктите.

Според създателите на теста той е толкова евтин, че би могъл да се прилага за изследване на цялото население още от детска възраст, съобщи Би Би Си.

Ако някое дете покаже тревожен резултат, то ще бъде наблюдавано от лекар. Ако е вече юноша, ще се наложат промени в начина му на живот с цел снижаване на риска. Ако и те не помогнат, ще му се предписват статини, обясняват те.

Тестът е дело на медици от университетите в Кеймбридж и Лестър. Той изследва ДНК по система, наречена Генетична оценка на риска, и класира всеки според степента на риска за сърцето му. Създаден е въз основа на данните от ДНК анализа на почти половин милион души на възраст между 40 и 69 г., от които над 22 000 са сърдечно болни. Оказва се, че за 20-те процента в горната част на скалата като най-застрашени рискът да развият коронарна болест на сърцето е 4 пъти по-голям от риска за най-малко застрашените 20% в долната й част.

Тестът е много по-точен в предсказването на бъдещи сърдечни болести от използваните сега класически индикатори за тях -например високото кръвно или високото ниво на холестерола, които се проверяват от личния лекар.

Кардиологът сър Нилеш Самани, съавтор на теста, казва: "Сега оценявахме кой е застрашен от коронарна болест на сърцето чрез редовни прегледи след навършване на 40-годишна възраст. Но ние знаем, че тази оценка не е точна и че коронарната болест на сърцето всъщност започва доста по-рано, цели десетилетия преди да се развият симптомите й. Така че ако искаме ефикасна профилактика, трябва да откриваме застрашените много по-рано."

"И тъй като секвенцията на ДНК е фиксирана още при раждането, тестът ни може да се прилага на всяка възраст."

Д-р Самани изрази надежда, че той ще стане рутинен след 5 до 10 години и че ще се прилага на деца и на юноши.

"Ако чакате човек да навърши 40 или 50 г., изпускате възможността за ранно лечение. Много по-добре е да се вземат мерки още докато той е юноша или младеж."

Но данните от теста не бива да се споделят с деца, предупреди професорът. "Не си представям как бих казал на 5-годишен малчуган, че рискът за сърцето му е голям", допълни той.

Коронарната болест на сърцето е сред главните причини за смъртността в света. От нея боледува всеки пети човек на възраст 75 години.