Сп. "Нейчър" съобщи за научен пробив, който ще доведе до драстично удължаване на живота на болните от рак на гърдата.

Екип от учени е открил, че малко преди да почне да се разсейва в костите туморът в гърдата освобождава ензим, който дълбае дупки в костната тъкан и така я подготвя за пристигането на туморните клетки. Учените се надяват, че като блокират този ензим, наречен лизилоксидаза, ще спрат напредъка на болестта при някои болни.

"Въодушевени сме от резултатите! Оказа се, че туморите на рака на гърдата пращат сигнали за разрушаване на костта на мястото, където раковите клетки ще се появят с цел да я подготвят за тяхното пристигане", казва Алисън Гартланд, ръководител на екипа.

"Следващите ни стъпки са да разберем как точно туморът секретира този ензим и как той си взаимодейства с костните клетки. Така ще можем да разработим нови лекарства, които да спрат образуването на костни лезии и на метастази. Ще се окаже, че по този начин ще можем да лекуваме и други заболявания на костите."

Образуването на разсейки на тумора е сложен процес на множество взаимодействия между раковите клетки и човешкото тяло. Описаното в "Нейчър" проучване е само най-новото от цяла серия подобни изследвания, насочени към разсейките. То обаче е с най-обещаващи резултати.

Като проследявали действието на различни ензими, учените установили, че лезиите, причинени от лизилоксидазата, създават "платформи" за заселване на раковите клетки в костите.

"Разкриването на механизма на регулиране на костната хомеостаза и на метастазите отваря пред нас големи терапевтични възможности", пишат учените.

Вторичният рак на гърдата се появява, когато туморът в нея се разсее в други части на тялото, най-често в костите. Според Катрин Удс от фондацията, финансирала изследването, "да се живее с вторичен рак в костите е непоносимо, при много жени има силни болки и те се чупят".

Фондацията на Удс си е поставила за цел до 2050 г. никой да не умира от рак на гърдата.