28°C   София
 

Сп. "Нейчър" съобщи за научен пробив, който ще доведе до драстично удължаване на живота на болните от рак на гърдата.

Екип от учени е открил, че малко преди да почне да се разсейва в костите туморът в гърдата освобождава ензим, който дълбае дупки в костната тъкан и така я подготвя за пристигането на туморните клетки. Учените се надяват, че като блокират този ензим, наречен лизилоксидаза, ще спрат напредъка на болестта при някои болни.

"Въодушевени сме от резултатите! Оказа се, че туморите на рака на гърдата пращат сигнали за разрушаване на костта на мястото, където раковите клетки ще се появят с цел да я подготвят за тяхното пристигане", казва Алисън Гартланд, ръководител на екипа.

"Следващите ни стъпки са да разберем как точно туморът секретира този ензим и как той си взаимодейства с костните клетки. Така ще можем да разработим нови лекарства, които да спрат образуването на костни лезии и на метастази. Ще се окаже, че по този начин ще можем да лекуваме и други заболявания на костите."

Образуването на разсейки на тумора е сложен процес на множество взаимодействия между раковите клетки и човешкото тяло. Описаното в "Нейчър" проучване е само най-новото от цяла серия подобни изследвания, насочени към разсейките. То обаче е с най-обещаващи резултати.

Като проследявали действието на различни ензими, учените установили, че лезиите, причинени от лизилоксидазата, създават "платформи" за заселване на раковите клетки в костите.

"Разкриването на механизма на регулиране на костната хомеостаза и на метастазите отваря пред нас големи терапевтични възможности", пишат учените.

Вторичният рак на гърдата се появява, когато туморът в нея се разсее в други части на тялото, най-често в костите. Според Катрин Удс от фондацията, финансирала изследването, "да се живее с вторичен рак в костите е непоносимо, при много жени има силни болки и те се чупят".

Фондацията на Удс си е поставила за цел до 2050 г. никой да не умира от рак на гърдата.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Левски” изтегли възможно най-тежкия от възможните съперници за първия предварителен кръг в Лига Европа. “Сините” ще играят срещу словашкия “Ружомберок”. Останалите варианти бяха “Хибърниънс” (Малта), “Академия Пандев” (Северна Македония), “Сперанта” (Молдова) и “Зета” (Черна гора). В крайна сметка обаче “сините” отиват на своеобразен “розобер” в

Сингълът She is Killing You е на бандата Mind Trips, в която Алекс Раева (на снимката) е вокал. Преди време Мария Игнатова, с която са близки приятелки, ѝ дава текст за песен, който е написала. Алекс го показва на музикантите от групата и заедно пишат музиката. Когато парчето е готово, канят Мария Игнатова да участва в неговия видеоклип,

Снимка от Гренландия потвърди страховете за глобалното затопляне. Тя е направена от Щефен Олсен от Центъра за океана и леда към Датския метеорологичен институт на 13 юни и показва кучета, теглещи шейни, газещи през вода, дълбока около 10 см, на върха на топящата се ледена покривка в северозападната част на Гренландия.