Дисфункции на щитовидната жлеза водят до тумори в гърдата

Ново изследване откри необичайно високи нива на тироиден хормон, на тироидна пероксидаза и на тироглобулинови антитела в кръвта на жени с рак на гърдата. Така бе установена връзка между болестите на щитовидната жлеза и рака на гърдата.

Около 15% от жените са застрашени или боледуват от рак на гърдата, а при близо 40% от възрастните хора има някакво отклонение във функциите на щитовидната жлеза. И тъй като и в двата случая става дума за масов здравословен проблем, който се разраства напоследък като епидемия, учените смятат, че те са свъзрани.

Връзката е недостигът на йод в организма, предполагат те.

Йодът влиза в тялото под формата на калиев или натриев йодат или йодид чрез готварската сол и храната (90%) и питейната вода (10%). В стомаха йодатът се превръща в йодид. Щитовидната жлеза улавя молекулите на йодида и ги използва за синтеза и складирането на тироидните хормони.

Смята се, че 75% от дневния прием на йодид се задържат в жлезата и с две трети от това количество се синтезират хормони. Останалото се връща в околоклетъчната течност.

В щитовидната жлеза има склад за йодид, който побира между 8 и 10 милиграма. По-голямата част от него е свързана с тироглобулина, който е прекурсор на хормона тирозин.

В списанието на Американската асоциация на ендокринолозите през септември е описан опит с животни, които развиват определени видове рак при продължителен недостиг на йод. Най-често това са тумори на самата щитовидна жлеза.

Дефицитът на йод е глобален проблем за човечеството. Смята се, че той е налице в различна степен при поне 1 милиард души по света. Най-тежките последици от него са епидемиите от гуша, забавяне в умственото развитие при децата, намален брой на сперматозоидите и повишен риск от помятане.