На вид бамята е едно неугледно растение. Хем рядко се появява по сергиите, хем и редовно се подминава. Ако някой я купи, я използва предимно за сгъстяване на супи и яхнии. Но тя може да се яде и пържена, печена или в туршии. Минава обаче за непретенциозна, бедняшка храна и няма да я видите в блюдата на скъпите ресторанти да прави компания на трюфели и яребици.

Бамята обаче напълно заслужава да получи гастронимическа реабилитация, защото семената й са изумително полезни. Нискокалорична, богата на витамин С и фолиева киселина, тя е изключително здравословна храна. Може да се намери на пазара целогодишно, но най-евтина и достъпна е през есента.

Ето няколко от най-големите ползи от бамята:

Помага при астма

С високо съдържание на витамин С бамята е чудесна храна за страдащите от астма. Проучване от 2000 г., публикувано в сп. "Торакс", сочи, че храни с високо съдържание на витамин С помогнат за предотвратяване на астматични хрипове в детска възраст.

Понижава холестерола

С високо съдържание на фибри бамята улеснява храносмилането, но и съдейства за намаляване на холестерола. Според здравни публикации от Харвард фибрите й са разтворими в стомаха и червата и там се свързват с холестерола от другите храни. Така те спомагат за изхвърлянето му от организма заедно с другите отпадъци.

Овладява диабета

Фибрите в бамята са ефикасно средство в битката с диабета. Те стабилизират нивата на кръвната захар, като реглират абсорбирането на глюкоза от червата. Изследване от 2011 г. измерва степента на усвояване на захари при плъхове с диабет. Оказва се, че при добавка на бамя фибрите й ефикасно намаляват нивата на кръвната захар.

Укрепва имунитета

Витамин С повлиява много добре на имунитета, но много хора не знаят, че могат да си набавят голямо количество от този естествен антиоксидант чрез бамята. Витамин С стимулира имунната система да произвежда бели кръвни клетки, които атакуват патогените в тялото.

Пази бъбреците

Бамята предпазва от заболявания на бъбреците. Редовната й консумация облекчава клинични симптоми на бъбречната недостатъчност, сочи изследване от 2005 г.

Идеална за бременни

Всички витамини и минерали, съдържащи се в бамята, сред които А, В1, В6, В2, С, цинк и калций, я правят идеална храна за бременни. Полезна е и заради фибрите и фолиевата киселина, които действат разхлабващо и предотвратяват проявата на вродени дефекти на плода.

Как се приготвя

Ако искате да включите бамята в менюто си, но не знаете как, погледнете в рецептите за супи и китайска храна. Много от тях използват бамята за сгъстяване.

Най-вкусна и крехка е дребната свежозелена бамя. Ако добавите при приготвянето й няколко капки лимонов сок, ще намалите слузестата й текстура, която мнозина намират за неприятна. Има и други начини да редуцирате слузта. Накиснете бамята за около 2 часа в студен сок от лимон. Или я бланширайте за 5 минути в оцет и вода. Преди това я почистете, като отрежете дръжката и връхчето.

Готвенето на бамя предполага известен опит, но след като й хванете цаката, ще се насладите на една здравословна и вкусна храна.

Може да се казва "бамня"

Ако милеете за чистия български език като възрожденеца Иван Богоров или като акад. Балан, можете да внесете в него архаична нотка и да наричате зеленчука "бамня". Не е селско, а е етимологически правилно.

Езиковедите наричат това фонетично явление епентеза (вмъкване) на звук с цел улесняване на изговора. Най-често вмъкваният с тази цел звук е сонорен (р, л, м, н). Той е налице в думи като "земля" и "Земляне", "рубла" и "Горубляне", "Плевен" и "плевня". След Х век обаче в българския, но не и в другите славянски езици, този вмъкнат звук започва да изпада (елизия).

В старобългарския период на езика ни доста думи за плодове и зеленчуци са се произнасяли по модела на "бамня". От тях в книжовния език се е запазило само името "вишня"/"вишна", а в диалектите "черешня". Но "слива" някога се е произнасяла като "сливня" и това личи по имената на градовете Сливница и Сливен. Следи от епентетично "н" в "ябълка" носи град Ябланица, в "круша" носи река Крушница, а в "праскова" - руското женско име Прасковня.

При зеленчуците освен бамята епентеза е имала и думата за коприва, а в пащърнака, спанака и баклата тя се е запазила и до днес.