31°C   София
 

На вид бамята е едно неугледно растение. Хем рядко се появява по сергиите, хем и редовно се подминава. Ако някой я купи, я използва предимно за сгъстяване на супи и яхнии. Но тя може да се яде и пържена, печена или в туршии. Минава обаче за непретенциозна, бедняшка храна и няма да я видите в блюдата на скъпите ресторанти да прави компания на трюфели и яребици.

Бамята обаче напълно заслужава да получи гастронимическа реабилитация, защото семената й са изумително полезни. Нискокалорична, богата на витамин С и фолиева киселина, тя е изключително здравословна храна. Може да се намери на пазара целогодишно, но най-евтина и достъпна е през есента.

Ето няколко от най-големите ползи от бамята:

Помага при астма

С високо съдържание на витамин С бамята е чудесна храна за страдащите от астма. Проучване от 2000 г., публикувано в сп. "Торакс", сочи, че храни с високо съдържание на витамин С помогнат за предотвратяване на астматични хрипове в детска възраст.

Понижава холестерола

С високо съдържание на фибри бамята улеснява храносмилането, но и съдейства за намаляване на холестерола. Според здравни публикации от Харвард фибрите й са разтворими в стомаха и червата и там се свързват с холестерола от другите храни. Така те спомагат за изхвърлянето му от организма заедно с другите отпадъци.

Овладява диабета

Фибрите в бамята са ефикасно средство в битката с диабета. Те стабилизират нивата на кръвната захар, като реглират абсорбирането на глюкоза от червата. Изследване от 2011 г. измерва степента на усвояване на захари при плъхове с диабет. Оказва се, че при добавка на бамя фибрите й ефикасно намаляват нивата на кръвната захар.

Укрепва имунитета

Витамин С повлиява много добре на имунитета, но много хора не знаят, че могат да си набавят голямо количество от този естествен антиоксидант чрез бамята. Витамин С стимулира имунната система да произвежда бели кръвни клетки, които атакуват патогените в тялото.

Пази бъбреците

Бамята предпазва от заболявания на бъбреците. Редовната й консумация облекчава клинични симптоми на бъбречната недостатъчност, сочи изследване от 2005 г.

Идеална за бременни

Всички витамини и минерали, съдържащи се в бамята, сред които А, В1, В6, В2, С, цинк и калций, я правят идеална храна за бременни. Полезна е и заради фибрите и фолиевата киселина, които действат разхлабващо и предотвратяват проявата на вродени дефекти на плода.

Как се приготвя

Ако искате да включите бамята в менюто си, но не знаете как, погледнете в рецептите за супи и китайска храна. Много от тях използват бамята за сгъстяване.

Най-вкусна и крехка е дребната свежозелена бамя. Ако добавите при приготвянето й няколко капки лимонов сок, ще намалите слузестата й текстура, която мнозина намират за неприятна. Има и други начини да редуцирате слузта. Накиснете бамята за около 2 часа в студен сок от лимон. Или я бланширайте за 5 минути в оцет и вода. Преди това я почистете, като отрежете дръжката и връхчето.

Готвенето на бамя предполага известен опит, но след като й хванете цаката, ще се насладите на една здравословна и вкусна храна.

Може да се казва "бамня"

Ако милеете за чистия български език като възрожденеца Иван Богоров или като акад. Балан, можете да внесете в него архаична нотка и да наричате зеленчука "бамня". Не е селско, а е етимологически правилно.

Езиковедите наричат това фонетично явление епентеза (вмъкване) на звук с цел улесняване на изговора. Най-често вмъкваният с тази цел звук е сонорен (р, л, м, н). Той е налице в думи като "земля" и "Земляне", "рубла" и "Горубляне", "Плевен" и "плевня". След Х век обаче в българския, но не и в другите славянски езици, този вмъкнат звук започва да изпада (елизия).

В старобългарския период на езика ни доста думи за плодове и зеленчуци са се произнасяли по модела на "бамня". От тях в книжовния език се е запазило само името "вишня"/"вишна", а в диалектите "черешня". Но "слива" някога се е произнасяла като "сливня" и това личи по имената на градовете Сливница и Сливен. Следи от епентетично "н" в "ябълка" носи град Ябланица, в "круша" носи река Крушница, а в "праскова" - руското женско име Прасковня.

При зеленчуците освен бамята епентеза е имала и думата за коприва, а в пащърнака, спанака и баклата тя се е запазила и до днес.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...