28°C   София
 

Кайсията от сезонен плод (май-август) стана целогодишен по пазарите. Освен че е много вкусна, тя е и много полезна за здравето. Като се почне от това, че сваля нивото на холестерола в кръвта и така пази сърцето, мине се през изострянето на зрението и се стигне до заздравяването на кожата.

Кайсиите помагат за отслабване, подсилват костите поддържат електролитния баланс. Но най-ценното им е, че се борят с рака.

Кайсията е богата на фибри, калий и полезни фитохимикали. А също на витамини A и C, кверцетин, проантоцианиди, катехини, епикатехини, хидроксисинамини, галиева киселина и др., а те са все мощни антиоксиданти.

Дребен плод, а толкова лековит. За голямата му костилка обаче се развихри спор дали ядката в нея лекува рак или е вредна.

Антираковото вещество в кайсиевата ядка се нарича амагдилин. В прясна ядка то възлиза на 5% и по своята структура прилича на витамин В. През 1952 г. биохимикът д-р Ернст Креб го изолира и му дава името В 17, тъй като по онова време 16 други вида витамин В вече са изолирани. През 70-те г. за В 17 (известен още и като леатрил) се доказва, че предотвратява развитието на тумори.

Но той е природно вещество и не може да се патентова с цел печалба от лекарства, чиято активна съставка е. Затова данните за антираковото му действие са потулени от ръкодоството на най-голямата болница в САЩ - "Слоун кетъринг" в Ню Йорк. През 1977 г. нейн служител - Ралф Мос, разкрива аферата и я нарича "най-позорното укривателство в историята на борбата с рака".

Междувременно леатрилът е забранен в САЩ и е под забрана и до днес, а споровете полезен или вреден е той продължават. Те са заради 2 от 4-те съставки в химическата му формула. Другите две са безвредни захари, но бензалдехидът и цианидът са отрови, ако попаднат в тялото в свободен вид (т.е. ако се отделят от другите молекули в леатрила).

Цианид има и в много други храни като соята, бадемите и дори спанака, но те се са безопасни, тъй като в тях той е в свързано състояние. Но като резервна предпазна мярка човешкото тяло произвежда ензима роданеза, който веднага свързва всяка свободна молекула цианид със сяра. После свързаният цианид бързо се изхвърля с урината.

За туморните клетки обаче безалдехидът и цианидът са смъртоносни. Всички видове ракови клетки съдържат бета-глюкозидаза - ензим, който отделя двете молекули от леатрила и те убиват раковите клетки, без да повреждат здравите. Това прави леатрилът алтернатива на химиотерапията и облъчването, които убиват клетките наред - болни и здрави, и сриват имунитета. Това пък помага на рака след време да се върне.

Лечението с леатрил обаче изисква да се поема голямо количество на ден, за да се постигне терапевтична доза в организма, тъй като чрез ензима роданеза тялото постоянно се чисти от цианида. Заради това леатрилът има около 85% успех при болни от рак, които не са били подложени на химиотерапия или облъчване. При другите помага едва в 15% от случаите.

По колко ядки да се ядат?

Статия в списанието на Американската медицинска асоциация твърди, че леатрилът не може да причини цианидно натравяне. Няма и доказани смъртни случаи от лечене с ядки, но това вещество все пак е забранено в САЩ.

В Европа обаче не е. Ето защо с лечебна цел може да се ядат от 24 до 40 ядки на ден (но не наведнъж). Правилото е по 2 ядки на 5 кг телесно тегло. При здрави хора с цел превенция на рака - 5-7 ядки дневно.

Ако леатрилът е разрешен, с него се дават и таблетки витамин В 15, както и храносмилателни ензими като папаин (от папаята) и бромелаин (от ананаса), понеже толкова много кайсиеви ядки причиняват гадене.

Все пак леатрилът не бива да е първа опция срещу всеки вид рак. Той е по-скоро съпътстващ, ако болният избере да се лекува по алтернативен начин.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца оцелели по чудо в “Люлин”, където токът от небето уби мъж и куче Хиляди мълнии удариха България за 2 дни. Тази, убила човек в понеделник, беше част от гръмотевична буря, която се зароди в източната част на Софийското поле и премина основно през южните квартали на София. Придвижвайки се на запад,

4 г. след трагедията Емилия Ковачева чака окончателната си присъда под домашен арест. На първа инстанция тя получи 18 г. затвор за опит за убийство Съжалявам за всичко случило се, времето не може да се върне назад, каза подсъдимата “Бесен съм, че смля детето ми от бой. Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си.

“Когато съм безкрайно щастлива, изглеждам така”, написа певицата към кадрите, които публикува със сина си в инстаграм във вторник. На тях Мария Илиева и малкият Александър се радват на слънчевите лъчи до басейна. И певицата - с широка усмивка, и синът ѝ, са сложили слънчеви очила и се радват на почивката си.