Ново лекарство срещу рак стига до аптеките двойно по-бързо благодарение на суперкомпютър, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Вместо за 14 г., то е разработено за 7 г. от фирмата "Бърг хелт" в Силиконовата долина.

Здравите клетки се хранят с глюкоза и щом остареят, тялото ги подменя чрез т.нар. апоптоза. Но стават грешки и вместо глюкоза някои клетки метаболизират млечна киселина. Това изключва апоптозата и от такива клетки се развиват тумори.

Но лекарството BPM31510 рестартира глюкозния метаболизъм и заедно с него апоптозата. За да го разработи, "Бърг" сравнява с компютър тъканни проби на най-агресивните видове рак - на мозъка, на панкреаса и на пикочния мехур, с проби от здрави тъкани.

"Във всяка проба компютърът сравнява 14 трилиона точки. За човек това е непосилно", казва онкологът Нивен Нараян от "Бърг". "Данните влизат в аналитична платформа и се категоризират - за жена, за мъж и т.н."

Според Нараян разработката на едно лекарство струва средно 2,6 милиарда долара и отнема 12-14 г. При ВРМ31510 този срок е съкратен с над 50% и излиза по-евтино. "Ще ни струва под 1,3 млрд. долара, тоест поне двойно по-малко", казва той.