25°C   София
 

 Хората все по-масово носят на китките си гривни срещу ставните болки. Но вече се знае дали с медна гривна, магнитна лента или друго подобно средство на народната медицина се облекчават болките при артрит.

През 2013 г. в Англия е проведено т.нар. двойно сляпо изследване, чиято методика е най-прецизна. То доказва, че тези приспособления са не по-ефикасни срещу артрит от пласебото. Тоест ефектът им е или нулев, или се дължи на самовнушение.

Проучването обхваща 70 души, страдащи от болезнен ревматоиден артрит. Те са подбрани случайно и последователно слагат на китките си магнитна лента, много слабо магнетизирана лента, размагнетизирана лента и медна гривна. Носят ги по 5 седмици с едноседмични паузи между тях.

Степента на болка, която са изпитвали, е била оценявана по отговорите на въпросници, чрез следене на физиологичните признаци като подуване и подвижност на ставите и на употребата на медикаменти. Данните За 65 от участниците са пълни.

Авторите на изследването заключават: "Носенето на магнитна лента или на медна гривна не изглежда да е имало някакъв лечебен ефект извън този на плацебото и не е облекчило болката при ревматоиден артрит.”

Двойно сляпото британско изследване увенчава търсенето на окончателен отговор на въпрос, поставен година по-рано. През 2012 г. сп. "Ревматология" прави системен преглед на всички медицински публикации на английски език за над 10 алтернативни лечебни подхода към остеоартрита, включително носенето на медни гривни.

Оказва се, че няма достатъчно данни да бъде препоръчан който и да е от тези подходи. Но пък и данните, че те са безполезни, също са недостатъчни. "Тези подходи, най-меко казано, са неубедителни. А и самото изследване на медните гривни не показа никакъв положителен ефект", посочва списанието.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ник Картър от момчешката банда "Бекстрийт бойс" и съпругата му Лорън очакват дете, 8 месеца след като тя направи спонтанен аборт, съобщи Контактмюзик. Певецът оповести на страницата си в Инстаграм, че той и Лорън Кит, които вече имат тригодишен син Один, очакват още едно бебе, предава БТА. Тридесет и девет годишният Картър е качил снимка в

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Зам.-кметът Стефан Стоянов манифестира с 14-годишната си сестра и с баща им Емил Едно дете чудо от Пловдив е напът да преобърне представите, че математиците са скарани с българския и литературата. 9-годишната Никол Николова вече има 25 медала по двете дисциплини от престижни национални и международни олимпиади и състезания.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Това е лицемерие, и много пъти съм го казвал." Така отговори премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос подкрепя ли отпадането на забраната за огласяване на междинните резултати от екзитпола преди края на изборния ден. "Нещо повече - не само, че трябва да ги публикуват, а трябва всяка една агенция, която е лъгала през този месец,

Вера Василева Лозанова - кадрови военнослужещ от вертолетната авиобаза в Крумово е жената, загинала при падането на самолет край Ихтиман, научи "24 часа". Припомняме, около 11.30 часа малък експериментален самолет се разби, а пилотът и спътничката му загинаха.  Засега самоличността на загиналия мъж не е потвърдена.

Работна група изследователи от Международната комисия по стратиграфия гласува с мнозинство на гласовете за признаване настъпването на антропоцена - нова геоложка епоха, свързана с човешката дейност, съобщи "Сайънс алърт". Решението ще бъде официално оповестено през следващите две години. По мнението на учените,