Влиза в затвора за 45 години

Д-р Фарид Фата е известен хематолог и онколог в щата Мичиган. Той е лекар с блестяща репутация, при когото първо би отишъл, ако подозираш, че имаш рак.

Но за пациентите му лечението при него се превръща в кошмар, когато излиза наяве, че много от тях не са имали рак и на практика са били принудени да се подложат без нужда на омаломощаващи терапии. Това е най-голямата засега измама в историята на американската медицина.

През 2015 г. Фата се признава за виновен в съда, че е поставял лъжливи диагнози на пациентите с цел да печели от лечението им и че го е правил години наред. С парите си е построил къща за 1 милион долара и е плащал наемите на няколко луксозни кабинета, в които практикувал. Повечето от пациентите му обаче са задлъжнели здравата за процедурите, на които били подложени без нужда.

"Затънах в дългове заради тоя доктор, а колко съм платил допълнително след това, не мога да го сметна", казва Теди Хауърд, лекуван от рядка форма на рак на кръвта, каквато нямал. Но в резултат на лечението той развил чернодробно заболяване.

По телевизията д-р Фата бе определен от прокурора по делото като "ненадминат мошеник в американската история. Измамите му се измерват не само в милионите долари, които е откраднал, но и с вредите, които е нанесъл на своите жертви".

Жертвите са над 500 души от целия щат.

Фата бе осъден на 45 години затвор, въпреки че се призна за виновен. Когато чу присъдата, той бе 50-годишен, така че тя на практика е доживотна, каквато бе поискана от прокурора.

"Не бяхме заинтересовани от сделка", каза обвинителката Барбара Маккуейд. "Държеше се така нагло. Въпросът е не толкова, че е крал пари, а че е изтезавал пациентите си, като ги е лъгал, че са болни от рак. А и химиотерапията е отрова."

Според американските власти за 6 години Фата е предявил фактури към здравното осигуряване за извършено лечение на стойност 225 милиона долара. Половината от парите са за лечение на рак. Платени са му над 91 милиона, а от частни застрахователи е взел още повече.

Фата изнудвал затруднените пациенти, като им казвал понякога: "Или парите ти, или животът ти".

Много от тях споделят, че освен финансово са били и емоционално съкрушени. "Не само аз, цялото ми семейство бяхме негови заложници. Това са повече от 3 години от живота ми, които няма да си върна никога", казва един от пациентките му.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


да да
09/08/2018 15:29:54

С едно натискане на сондата на ехографа, изображението се размазва и мастопатия се превръща в рак. Така стават работите

REM
09/09/2018 13:47:26

TAPI YANKI, SAMO EDIN DOKTOR LI SA IMALI TAM V SHTATA TA NE SA SE OBARNALI KAM VTORI ILI TRETI DOKTOR ZA DA SA SIGURNI V DIAGONOZATA! DNES DA NYAMASH VYARA V DOKTORI,APTEKARI,LEKARSTVA I POLITIKANTI ! AZ KAZAH !

vasko
09/17/2018 08:57:08

Doktor Radev ot Burgaskata okrazna bolnica e sashtiq

toni
09/17/2018 12:10:51

Да, на мен при изследване гинеколожката ми смени снимката, за да ме убеди, че трябва спешна операция. Когато казах, че ще потърся второ мнение, започна да ми крещи и да ме заплашва. Слава Богу, нищо ми няма. Оказа се, че съм съвсем здрава - при друг лекар в друга болница. Разбира се, доста олекнах финансово и за двете "консултации".

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*