Само в България от целия Европейски съюз няма спад в смъртността от рак на яйчниците, установи изследване в 47 държави за периода 2002-2012 г. Най-голям е спадът в САЩ - с 16 на сто. В момента там смъртността от този рак при жените е 4,85 на 100 000 души и това нарежда Америка по средата на списъка от 47 държави. Швеция, Дания и Финландия имат по-висока смъртност от САЩ, както и Европейският съюз като цяло.

В целия Европейски съюз обаче с изключение на България смъртността спада и през визирания период е била 9,9 на 100 000.

Страните с най-ниска смърност от рак на яйчниците са Бразилия, Хонконг и Южна Корея. Най-висока е тя в Литва, Ирландия и Латвия.

Според авторите на изследването спадналата смъртност се дължи най-вече на хапчетата срещу забременяване, които осигряват дългосрочна защита срещу този вид рак. Друг важен фактор е отказът от хормонална терапия след менопаузата, когато се е оказало, че тя повишава случаите на рак.

Лечението на рак на яйчниците през периода се е подобрило, но не чак толкова, че да обясни големия спад. Напредъкът е бил само при лечение на тумор в зародишните клетки, каквито са няма и 10% от случаите на рак на яйчниците.

Жените в САЩ първи в света започват да пият хапчета срещу забременяване. Там най-ниска е смъртността при първото поколение такива жени, които сега са на възраст 70-79 г.

"Жените, които са пили тези хапчета повече от 5 г., когато са били млади, рискуват много по-малко да се разболеят от този вид рак и да умрат от него в късна възраст", пишат авторите на изследването.