Всяка година десетки милиони хора по света получават сърдечен удар. Много от тях оживяват, но някои не прескачат трапа, особено ако вече са имали инфаркт.

Сърдечният удар често е резултат от отдавна болно сърце. Той настъпва, защото то все повече отслабва и кръвоносните съдове се стесняват. Когато артериите се задръстят с плака, сърцето е подложено на непосилен натиск да изпомпва кръв. И понеже е мускул, самото то отслабва и спира да работи добре.

"Сърдечният удар" (инфаркт на миокарда) се причинява или от коронарна тромбоза (съсирек в артерия), или от блокиран приток на кръв към сърцето.

Хората усещат инфаркта по различен начин. Не винаги има остра, пронизваща болка. Понякога той идва след бавно отслабване на сърдечния мускул с леки симптоми. Ако човек знае какво предвещава инфаркта, ще съумее да го изпревари и да се спаси. По-долу са изброени най-важните признаци. Ако изпитвате един или няколко от тях, идете на доктор незабавно.

Стягане в гърдите - Това е най-честият симптом, че сърцето е поставено натясно и се мъчи. Човек се чувства така, сякаш камък тежи на гръдния му кош. Появяват се болки в гърдите, гърба, врата, челюстта, ръката (или рамото) и високо под "лъжичката" в стомаха. Това са все признаци, че не стига достатъчно кръв до сърцето.

Симптоми на настинка и грип - Кашлянето и хриповете са начин, чрез който тялото се мъчи да усили кръвообращението. Общото усещане е "нещо ми става, разболявам се". Ако е налице и друг от изброените тук симптоми, значи сърцето е зле и инфарктът се е задал.

Студена пот и замайване - Ако изведнъж ви облее студена пот и кожата ви стане лепкава без причина, това може да е предвестник на инфаркта. Замайването пък се дължи на недостатъчен приток на кръв към мозъка.

Силна умора - При сърдечните болести винаги има повратна точка. От тях не се разболяваш вчера или онзиден, както от заразните. Когато сърцето стигне тази повратна точка и повече не издържа, притокът на кръв е силно намален и има внезапен и много силен енергиен спад. Човек просто грохва и му е толкова трудно да иде до пощенската кутия, колкото да бяга маратон. Ако се случи, викайте линейка незабавно.

Обща слабост - Мускулите не получават нужните им хранителни вещества и кислород чрез кръвта, защото оросяването им е слабо. Чувства се изтощение, което е протяжно и поради това се различава от внезапната тежка умора.

Задъхване - Белите дробове не работят добре, тъй като сърцето е зле. Ако все не можете да си поемете дъх както трябва, проблемът не е в дихателния ви апарат, а в намалелия приток на кръв към и от сърцето.

Да се поддържа сърцето в добро здраве, е лесна работа, съвсем не са нужни кибернетични знания. Първото нещо е да си отворите очите за добрата храна. Яжте плодове, зеленчуци, семена, ядки, пълнозърнести храни и си набавяйте полезни мазнини и белтъчини, като избягвате сладкото и солта. Набраните на полето билки и подправки също помагат. Второто вече счупи рекорда по повтаряне до втръсване - движете се повече, уморявайте се по малко, вършете физическа работа.

Обездвижването, хроничният стрес, яденето на преработени храни и приемът на медикаменти все някой ден ще ви разболеят от нещо - бъдете сигурни. Конкретно за приема на лекарства, които биха докарали сърдечен удар, има кратко пояснение от Американското дружество на кардиолозите:

"Инфарктът се причинява от коронарна болест на сърцето и високо кръвно. Някои класове лекарства обаче водят до сърдечен удар при хора без сърдечно-съдови заболявания или с проблем в лявото предсърдие. Това са антидепресантите, цитостатиците, имуномодулаторите, лекарствата за блокиране на калциевия канал, нестероидните средства срещу възпаление, лекарствата за аритмия и обезболяващите. Хората с причинени от лекарства инфаркти са малка част от жертвите на сърдечен удар. И все пак това е най-лесният за избягване причинител на инфаркта."

Изчислено е, че 80% от сърдечните болести и инфарктите в ранна възраст се предотвратяват с възприемане на здравословни навици. Но най-добрата новина за всеки, ако остане жив, е, че пак не е късно да промени поведението си.