Тя е розова и съдържа 84 минерала от 118 възможни

Солта е нужна на тялото, за да обменя йони, да пренася хранителни вещества до клетките, да реулира кръвното налягане и ред други неща.

Не е все едно обаче каква сол.

Трапезната е рафинирана. Тоест изцедена е докрай от всички минерални съставки, освен натрия и хлора. Тя няма същия биологичен ефект като чистата, нерафинирана сол с богат минерален профил.

Най-полезната и хранителна сол, която се продава по магазините в момента, е хималайската. Това е сол, която се е образувала в продължение на милиони години в Хималаите. Тя съдържа много макроминерали и редки минерали и се познава по розовия си цвят. При покупка е по-добре да се избира ситно смляна сол или на мънички кристали.

Минерали

Най-голямото достойнство на хималайската сол е голямата концентрация на минерали. Те са общо 84 - електролити, елементи и минерали. Това е изумително много, при положение че на науката са й известни само 118 елемента, срещащи се в природата. Поради това хималайската сол може да запълни всеки минерален дефицит в тялото.

Тя съдържа йод, магнезий, цинк, желязо и калций - 5-те минерала, които са най-дефицитни в населението в момента. Дефицитът на йод например се дължи на ерозията на почвите и е причина за световната епидемия от заболявания на щитовидната жлеза напоследък.

Натрий

Не е изненада, че хималайската сол е най-богата на натрий. Този елемент има лоша слава заради добавянето му в преработените храни. Но всъщност тялото има нужда от него. Той регулира обема на кръвта, а оттам и кръвното налягане. Контролира мускулните контракции, биенето на сърцето и сигналите по нервите.

Препоръчителната дневна доза натрий е 1500-2300 милиграма за мъжете и жените от 10 до 50 г. В 1 ч.л. хималайска сол има 400 мг натрий.

Детоксикация

Хималайската сол се поема предимно като храна, но с нея може да се постигне и външно очистване от отровите. Няма по-добра сол за водна баня от нея. Минералите й са отрицателни йони и лесно проникват през кожата, където имат прочистващо и детоксикиращо действие. По аналогичен начин хималайската сол се използва в лампи и за очистване на въздуха от положителни йони.