- Д-р Боцевски, кои мъже са застрашени от развитие на доброкачествената простатна хиперплазия?

- Доброкачествена простатна хиперплазия е състояние, което се наблюдава обичайно при мъжете навършили 50 години. Познато повече като „увеличена простата“, ДПХ представлява увеличаване на простатната тъкан. Поради застаряването на населението и по-добрата диагностика при все повече мъже се открива ДПХ. Затова се смята, че заболяването е социално-значимо и се търсят по-ефективни методи за неговото лечение.

- Още при първите симптоми на затруднено уриниране ли мъжът следва да се обърне към лекар или може да се започне с алтернативни средства, билки?

- За съжаление симптомите при доброкачествено увеличена простата и при рак на простатата в първите му стадии си приличат. Затова мъжът не бива да пренебрегва зачестилите позиви през нощта и деня, трудния старт и намалената струя. Те могат да са причинени както от ДПХ, такаи от един от най-често срещаните карциноми при силния пол – този на простатната жлеза. Със сигурност веднъж годишно преглед при уролог и PSA туморен маркер са добра стратегия за превенция на онкозаболяването. Само лабораторно следене нивата на PSA не са достатъчни - простатният специфичен антинген е органно специфичен, но не е туморно специфичен и неговото завишение невинаги говори за наличие на карцином на простатата.Разбира се навременното лечение и на доброкачествената простатна хиперплазия е важно. Тя създава много неудобства на пациентите, намалява качеството им на живот, разстройва съня им, пречи на ежедневието и ги ограничава в редица дейности. След време неизпразвания напълно пикочен мехур започва да създава проблеми като чести инфекции, проблеми с бъбреците. Понякога се случва да се прекъсне напълно уринирането, което изисква поставяне на катетър. Препоръчвам на мъжете въпреки вътрешната съпротива, която имат, да не пропускат своя простатен скрининг.

- Как се диагностицира рак на простатата?

- Има утвърден протокол за профилактика и той включва IPSS индекс, ректално туширане с показалец, PSA туморен маркер, ехографско изследване на органите в малък таз и по-специално простатата. При съмнение урологът назначава допълнителни изследвания. Единственият сигурен начин да се докаже простатен карцином остава морфологичният – чрез биопсия, при която се взима материал и се изследва под микроскоп от лекар патолог. Случва се, обаче една, две или дори три биопсии да не могат да докажат рак на простатата поради специфичността на органа. Лъжливо негативните резултати ние успяваме да елиминираме чрез Fusion биопсия. Хил клиник разполага с единственият в България апарат за извършване на това мултипараметрично изследване и вече над 100 души са се възползвали от него. Достоверността на резултатите доказваме в последствие и след операцията на жлезата.

За консултация с д-р Боцевски в Хил клиник: 02 439 3131

През м. август пълен пакет „Профилактика на простатната жлеза“ в Хил клиник – София е на стойност 25 лв.