30°C   София
 

- Д-р Боцевски, кои мъже са застрашени от развитие на доброкачествената простатна хиперплазия?

- Доброкачествена простатна хиперплазия е състояние, което се наблюдава обичайно при мъжете навършили 50 години. Познато повече като „увеличена простата“, ДПХ представлява увеличаване на простатната тъкан. Поради застаряването на населението и по-добрата диагностика при все повече мъже се открива ДПХ. Затова се смята, че заболяването е социално-значимо и се търсят по-ефективни методи за неговото лечение.

- Още при първите симптоми на затруднено уриниране ли мъжът следва да се обърне към лекар или може да се започне с алтернативни средства, билки?

- За съжаление симптомите при доброкачествено увеличена простата и при рак на простатата в първите му стадии си приличат. Затова мъжът не бива да пренебрегва зачестилите позиви през нощта и деня, трудния старт и намалената струя. Те могат да са причинени както от ДПХ, такаи от един от най-често срещаните карциноми при силния пол – този на простатната жлеза. Със сигурност веднъж годишно преглед при уролог и PSA туморен маркер са добра стратегия за превенция на онкозаболяването. Само лабораторно следене нивата на PSA не са достатъчни - простатният специфичен антинген е органно специфичен, но не е туморно специфичен и неговото завишение невинаги говори за наличие на карцином на простатата.Разбира се навременното лечение и на доброкачествената простатна хиперплазия е важно. Тя създава много неудобства на пациентите, намалява качеството им на живот, разстройва съня им, пречи на ежедневието и ги ограничава в редица дейности. След време неизпразвания напълно пикочен мехур започва да създава проблеми като чести инфекции, проблеми с бъбреците. Понякога се случва да се прекъсне напълно уринирането, което изисква поставяне на катетър. Препоръчвам на мъжете въпреки вътрешната съпротива, която имат, да не пропускат своя простатен скрининг.

- Как се диагностицира рак на простатата?

- Има утвърден протокол за профилактика и той включва IPSS индекс, ректално туширане с показалец, PSA туморен маркер, ехографско изследване на органите в малък таз и по-специално простатата. При съмнение урологът назначава допълнителни изследвания. Единственият сигурен начин да се докаже простатен карцином остава морфологичният – чрез биопсия, при която се взима материал и се изследва под микроскоп от лекар патолог. Случва се, обаче една, две или дори три биопсии да не могат да докажат рак на простатата поради специфичността на органа. Лъжливо негативните резултати ние успяваме да елиминираме чрез Fusion биопсия. Хил клиник разполага с единственият в България апарат за извършване на това мултипараметрично изследване и вече над 100 души са се възползвали от него. Достоверността на резултатите доказваме в последствие и след операцията на жлезата.

За консултация с д-р Боцевски в Хил клиник: 02 439 3131

През м. август пълен пакет „Профилактика на простатната жлеза“ в Хил клиник – София е на стойност 25 лв.Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват

Истинска сватба вдигнаха на поляните на Рожен двама млади българи, които живеят в Германия.Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и

"Минах по този път като треньор, след мен минаха много, но все там оставаме. Нещо не ни достига да бъдем на голям форум. Все ме питат хората кога ще се повтори това американско лято, но времето си минава и ние нищо не правим за това развитие. На мен това ми е болна тема. Мисля, че няма да се повтори много скоро.