Главна инспекция по труда организира информационна и инспекционна кампания "Здравословни работни места, 2018 - 2019 г., управление на опасните вещества на работното място", съобщи пресцентърът й за БТА. 

С нея България се включва в 2-годишната кампания на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA), която започна през април 2018 г. и е посветена на повече информираност и превенция на риска от ежедневната работа с опасни вещества.

От 1 август при планираните проверки в предприятия от сектори "Растениевъдство", "Оформяне и поддържане на озеленени площи", "Производство на мебели", "Производство на ПДЧ", "Печатна дейност", "Производство на обувки", "Хуманно здравеопазване", "Ветеринарномедицинска дейност", "Борба с гризачи и насекоми" и "Галванични производства" контролните органи ще следят за оценката на риска и взетите мерки за минимизирането му при използване на опасни вещества.

Инспекторите разчитат на съдействие от работещите, които ще бъдат помолени да попълнят анонимно анкети. Целта е да се установи доколко познават пиктограмите (изображенията) за различните рискове на етикетите.

EU-OSHA организира кампанията, тъй като всяка година около 1,6 милиона души в Европа се диагностицират с рак, а около 120 000 от тях се разболяват в резултат на професионална експозиция на канцерогени. Това води до почти 80 000 смъртни случая годишно. По данни на Международната организация на труда (МОТ) канцерогените са причинителят на по-голямата част от смъртоносните професионални болести в ЕС. Преките разходи, произтичащи от експозиция на канцерогени на работното място в Европа, са на 2,4 млрд. евро годишно. Към 2017 г. базата данни, изградена според регламента за класифициране, етикетиране и опаковане (CLP), съдържа информация за 129 000 опасни вещества, които се произвеждат или внасят в ЕС.

Излагането им на работното място е свързано с тежки и дълготрайни здравословни проблеми - с дихателни болести; увреждания на органи, на мозъка и нервната система; кожни раздразнения и болести; рак (левкемия, на белия дроб, мезотелиома и на носа). Опасните вещества излагат работниците на риск и от пожар, експлозия, тежко отравяне и задушаване.

Според второто Европейско проучване на новите и възникващите рискове в предприятията, организирано от EU-OSHA, опасни вещества има повече в определени сектори, например земеделието и строителството. Около 18% от всички работещи в ЕС твърдят, че са изложени на вредното им въздействие повече от една четвърт от работното си време, като този дял не се променя от 2000 г. А 38% от предприятията от всички сектори съобщават за опасни вещества на работните си места.