Най-застрашени от удавяне са хората между 50 и 65 години - чувстват се силни и опитни, но реалното им физическо състояние не е толкова добро

Не плувайте в Дунав - много е опасно

Как да не се удавим през лятото - вижте във видеото. Най-опасни са реките и язовирите, а в морето - южните части на българските  плажове, защото духат главно североизточни ветрове, казва доц. Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване при Българския червен кръст. (Вижте интервю с него във видеото.)

Съответно на плажове със западно изложение най-опасни са северните части. Такива плажове има по Халкидическия полуостров и по Йонийското крайбрежие на Гърция.

Най-често се давят хора над 50 години. Вероятно защото имат още самочувствие на добри плувци и опитни хора, но реалното им физическо състояние не е толкова добро, колкото си мислят.

Главното, което трябва да се избягва е преохлаждането на тялото. Затова реките се толкова опасни - там водата има слоеста структура, като затоплени са само най-повърхностите части на водата. Много хора се давят в канали, язовири или езера по същата причина. Изабщо не е препорачително къпането в река Дунав или другите по-големи реки на българска територия. Течението е мощно и затруднява опитни плувци. Има специфика как трябва да се плува, за да бъдат преодолявани капаните на течението и водовъртежите.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Видео: Пиер Петров