Екип на Изпълнителна агенция "Медицински одит" е на място в Плевенската университетска болница, за да провери случая с починалата родилка. Това каза пред журналисти в СБАЛАГ "Майчин дом" зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той уточни, че екип на РЗИ Плевен също е ангажиран със случая. 39-годишната жена е починала на 26 юли при планирано секцио. В момента в Неонатологията на болницата се води борба за живота на бебето, каза Пенков, предава БТА. 

Окончателен резултат по случая ще има след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза, посочи зам.-министърът. "Това, което знаем, е че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. От там се водят около час, час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление водят до летален изход. Съболезнования на близките", каза Пенков. Той припомни, че оценката преди планираната операция е била, че жената е здрава. Дали е сърдечен проблем или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми, каза той.

През цялото време с родилката е имало медицински екип, подчерта Пенков. По думите му лекарят, който е отговарял за анестезията, е много опитен, с много години стаж. След това са се включили най-добрите реаниматори в отделението, каза той.

Попитан за мнението му за идеята на БСП болниците да не са търговски дружества Пенков коментира: "Чух, че се предлага холдинг. Ние имаме исторически опит с един холдинг в София. Създадохме го, ръкопляскахме, развихме го и после го вкарахме в един фалит. Ако искате пак да пробваме".