Американски учени от университета "Джонс Хопкинс" установиха, че синтетичният препарат D-PDMP е способен да прекрати оплешивяването и обезцветяването на косата, както и възпалението на кожата, пише сайтът Юрик алърт.

Експерименталният препарат преустановява синтеза на мазнините на гликосфинголипидите /GSL/, които участват в активирането на възпалителните процеси, предаде БТА.

Известно е, че при мишките, които консумират храна, богата на мазнини и холестерол, се проявява ранно стареене на кожата. В този механизъм участват GSL, които се намират в кератиноцитите - клетките на външния слой на кожата. Подложени на подобен хранителен режим, гризачите започват да губят част от козината си. В същото време при тях се наблюдава възникването на огнища на възпаление.

В хода на проведените експерименти опитни мишки на 20 седмици били захранвани с различни дози D-PDMP под формата на капсули и разтвор. Оказало се, че 1-10 милиграма от препарата на килограм маса живо тегло в течение на 16 седмици значително подобряват състоянието на кожата. В същото време клетките губят от съдържанието си на гликосфинголипида, задействащ възпалителните реакции.

Въпреки че тестовете с препарата били извършени само върху мишки, учените са на мнение, че аналогични резултати ще бъдат наблюдавани и при хората.