Глухарчето е, най-меко казано, безполезно. Дори и след като Рей Бредбъри написа романа "Вино от глухарчета" не се забеляза повишен интерес към този бурен. Напротив, градинари и земеделци все така стрателно го плевят и изкореняват.

Жалко! Защото корените му са билка за болен далак, за чернодробни и бъбречни болести. Според Асошиейтед прес индианците в Америка са давали корени от глухарче за очистително и при лошо храносмилане.

Днес вече се знае целият букет от полезни вещества в него. Това са магнезий, фосфор и мед, фолати, витамини А, С, Е и К, тиамин, рибофлавин, калций, желязо, калий и манган.

Глухарчето обаче стана сензация в Америка, когато 72-годишният Джон ди Карло обяви, че се е излекувал от рак, пиейки чай от корените на глухарче. Три години преди това той е бил приет в болница с диагноза левкемия. Болестта не се повлияла и от най-агресивната химиотерапия и той бил отпратен вкъщи да изкара последните си дни при своето семейство. На изпроводяк в клиниката му казали да пробва с чая от глухарче. 4 месеца по-късно Ди Карло се явава на преглед и се оказва в ремисия. Тя продължава вече 5 години и той се води здрав.

Оттогава екип от университета "Уиндзор" в Канада е изследвал и други случаи на чудодейно оздравяване. "Аз бях голям песимист, като се захванахме. Двама души не са статистически кой знае какво", спомня си д-р Шириам Пенди, биохимик от Уиндзор. "Но бях изумена да установя, че прост екстракт от тези корени причинява смърт на раковите клетки. Взехме 9 кръвни проби и този ефект бе налице и при 9-те. За 48 часа 70% от раковите клетки бяха мъртви. Ако бяхме продължили третирането, щяха да измрат всичките, сигурна съм", казва д-р Пенди.

Вече е доказан ефектът на корените от глухарчето срещу ракови клетки на панкреаса, на дебелото черво и на меланом. Сравняват ефекта им с лекарството "таксол", което е неизменна част от букета медикаменти при химиотерапията. Но за разлика от нея глухарчето не поразява и здравите клетки.

"Сравнено с таксола, глухарчето е 100 пъти по-малко токсично", казва д-р Пенди.

В момента привършва 3-годишно клинично изследване на ефекта от корените на глухарчето с болни от левкемия и лимфоми в напреднал стадий. Целта е да се установи оптималната доза.