Хората с увреждания ще получават по-високи помощи, а личен асистент ще се предоставя спрямо индивидуалните нужди. Това са част от предложените промени в подготвящия се проект за закон за хората с увреждания. Лично социалният министър Бисер Петков донесе двата варианта на документа при двата палаткови лагера до парламента – на майките на деца с увреждания и на организациите на хората с увреждания. 

За да се вдигнат помощите те вече ще се смятат на база линията на бедност, а не спрямо гарантирания минимален доход. "Сегашните интеграционни добавки се заменят от нов вид финансова подкрепа, това са месечни плащания, които включват в себе си интеграционни добавки и са в по-висок размер и са обвързани с линията на бедност. Това предполага, че ежегодното актуализиране на линията на бедност сега 321 лв, а за догодина 348 лв. ще ги актуализира всяка година. Те ще са са обвързани според степента на увреждане. В най-голям размер са за хората, които получават социални и инвалидни пенсии с чужда помощ, разчели сме, че това са 14 833 души", обясни Бисер Петков. В новата форма на подкрепа ще бъде включена и т.нар. социална инвалидна четвъртинка- 34 лв.  

Предвижда се новата индивидуална оценка да се прави или от Агенцията за хората с увреждания, или от Агенцията за социално подпомагане. Личен асистент пък ще се прави по нова скала на зависимост.   

Видео: Румяна Тонева
Видео: Румяна Тонева