Екип на Спешна помощ в Русе изостави 8-годишно дете само на улицата и качи в линейката само баба му след инцидент. Родителите са подали жалба до районната прокуратура, предаде Би Ти Ви.

68-годишната Корнелия Стефанова се разхождала с внука си Борис в центъра на Русе. Жената се спъва в дупка и си чупи крака. Минувачи звънят на Спешна помощ и линейката идва за 5 минути.

„Качват жената, т.е. майка ми, в линейката и категорично отказват да вземат сина ми с тях”, разказа майката на момчето Яница Иванова.

Пострадалата жена моли екипа да качат и детето, защото иначе остава само на улицата, а тръгнали на разходка без телефони.

„Отговорът на шофьора беше, че няма право да вози дете във вътрешността, в линейката. Запалиха линейката и заминаха”, разказа пострадалата Корнелия Стефанова.

Бащата на детето също не може да си обясни реакцията на спешния екип.

"Защо не са се обадили на полицията? Защо не са изчакали 3 минути да дойде патрулка, която да поеме ангажимента към детето? Те просто са затворили вратата и са тръгнали… Не мога да си го обясня”, коментира Йордан Иванов.

Жена заварва плачещото дете на улицата и успява да открие къде работи майка му, за да го заведе в офиса й.

„Беше изключително стресиран, уплашен, чувстваше се виновен. Детето е подложено на риск, на риск абсолютен. Всеки можеше да се възползва от тая ситуация”, каза майка му.

Екипът на Спешната помощ твърди, че оставили детето на познати на пострадалата. Изтъкват и друга причина:

„Нашите линейки имат направена гражданска застраховка 2+1, което означава, че екипът е застрахован, плюс пациентът, който се вози. По тази причина придружаващи пациента не качваме в линейката. По тази причина детето не е взето и то изобщо не е било разстроено”.

Здравното министерство започна проверка по случая.